Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:773873
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 11.05.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 2 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Trīsdesmit gadu kara iemesls, būtībā, bija, tajā laikā Eiropā pastāvošais, saspīlējums attiecības starp katoļiem un protestantiem. Trīsdesmit gadu kara dalībnieku motīvi bija dažādi.
Reliģiski motīvi bija Katoļu baznīcai, kas centās atjaunot savu agrāko stāvokli visā Vācijas teritorijā, arī mēģinot to izdarīt ar vardarbīgām metodēm. Šī situācija radīja saspīlējumu ne tikai starp dažādām valstīm ar dažādu ticību, bet pat vienas valsts iedzīvotājiem. Konflikta pāraugšanai karadarbībā vajadzēja tikai mazu grūdienu, kas arī radās – tā bija Čehu sacelšanās.
Čehu sacelšanās iemesls bija neapmierinātība ar ķeizara Rūdolfa II brāļa Matīsa politiku attiecībā uz ticības jautājumu. Ja Rūdolfs II bija zināmā mērā piekāpies Čehu neapmierinātībai, vēloties mazināt tur izveidojušos bīstamo situāciju, izdodot t.s. majestātes grāmatu (1609.g) un piešķirot Čehiem zināmu ticības brīvību, tad, pēc Rūdolfa II pie varas nākušais Matīss, viņa brālis, šo ticības brīvību sāka pamazām ierobežot. Tas izraisīja lielu neapmierinātību arī tai skaitā ņemot vērā faktu, ka katoļi nopostīja un slēdza 2 protestantu baznīcas. Tas izraisīja Čehu sacelšanos, kas ievadīja trīsdesmit gadu karu Eiropā.
Čehu valdošās kārtas juta, ka tiek apdraudētas viņu politiskās tiesības. Arī katoļu firsti jutās apdraudēti savā patstāvībā, kad katolicisma cīņas vadonis ķeizars kaujās guva panākumus, tādēļ tie no ķeizara atkāpās vai pat pārgāja pretinieku pusē. Tas veicināja karadarbības izplatīšanos pa visu Vācijas teritoriju.
Vācijas cīņās bija ieinteresētas arī citas valstis. Tās bija tās valstis, kurām vienota Vācija ar spēcīga ķeizara varu priekšgalā bija bīstama. Tādēļ tās centās panākt, lai ķeizara katoļu partija negūtu uzvaru. Karadarbībā iejaucās arī kaimiņvalstis, cerībā iegūt cīņās novājinātas Vācijas jaunus apgabalus. Šādā veidā, parādoties arī politiskajam aspektam, Vācijas iekšējās cīņas kļuva par Eiropas karu, kurā piedalījās gandrīz visas Rietumeiropas valstis.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1194958
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties