Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:404378
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 02.11.2002.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 8 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt


Kaut arī valsts izveidošanās darbā, zinātnē un izglītības laukā līdz 1934.gadam bija gūti lieli panākumi, ko sekmēja saimnieciskās struktūras demokratizācija un manāmi sociāli ieguvumi, Saeimā, presē un visplašākajās sabiedrības aprindās runāja par parlamentāro krīzi.
Zemnieku savienības līderis K. Ulmanis kas vairāk, kā jebkurš cits bija atradies valdību priekšgalā, 1933. g. 10. novembrī Saeimā apbrīnoja cittautu diktatūras un runāja par “ pretestību demokrātiskajām pārmērībām, parlamentārisma lielajai visvarenībai”.
Labā spārna politiķis Arvēds Bergs neatlaidīgi graizīja konstitūcijas dzīves trūkumus un radīja saukli: “Satversme neiet”.
Šī masīvā parlamentārās sistēmas kritika atbalsojās tautā. Sevišķi populāra kļuva prasība par tautas vēlētu valsts prezidentu.
Rudenī paredzētās 5. Saeimas vēlēšanas kāpināja politisko partiju savstarpējo sacensību.
Ja sīkākajām partijām un vieniniekiem bija pārmests, ka tie apgrūtina valdības sastādīšanu, tad no otras puses lielajām pilsoņu partijām pārmeta korupciju. Neradot Satversmes grozījumu vēlamību, tomēr izteica bažas, ka Zemnieku savienības vadoņi tiecas ar stingras varas palīdzību nodrošināt savas partijas politisko varu, kas sagatavotu demokrātiskas sistēmas iznīcināšanu. Zemnieku savienība nemaz neslēpa, ka tā stāv par “stipru varu”. Par to runāja arī Zemnieku savienības 19. kongresā 1934.g. sākumā. Tomēr apvērsuma iespējamībai ticēja jau mazāk.
Saeimas deputāti J. A. Bērziņš, I. Balodis, K. Ulmanis, H. Celmiņš un E. Grantskalns iesniedza 1933.g. 3. novembrī Saeimai grozījuma priekšlikumu Latvijas Republikas Satversmē. Tanī bija ieteikts grozīt 19 Satversmes pantus.
Visnoteiktāk par Satversmes grozījumu nepieciešamību iestājas Ministru prezidents, Zemnieku savienības vadonis Kārlis Ulmanis. Viņa 1933.g. 10. novembra runā Saeimā tika izgaismoti politiskie principi, kas pakārtota valsts sistēmai, būtu noderīga un solītu lielāku stabilitāti.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties