Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:494025
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 31.03.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Vēja izmantošanai ir aptuveni 7000 gadu sena vēsture. Jau 5000.g.p.m.ē. ēģiptieši iedomājās pa plašo un vējaino Nīlu kuģot ar buru laivām. Un eiropieši, vēja pūsti, 15. un 16.gadsimtā buru kuģos devās iekarot tālas zemes.
1890.gadā Dānijā izgudroja pirmās vēja turbīnas, kas ražoja elektrību. Divdesmit gadu laikā simtiem vēja turbīnu ražoja elektrību Eiropā, bet ASV no 1850. līdz 1970.gadam uzbūvēja sešus miljonus vēja turbīnu, kas apgādāja ar elektrību Lielos Līdzenumus, turklāt nomaļas zemnieku saimniecības ar vēja enerģijas palīdzību uzlādēja akumulatorus un izmantoja elektroierīces.
Modernas vēja turbīnas jauda 1500 kW jeb 1,5 MW piecdesmit reižu pārsniedz 1980.gadā ražotas turbīnas jaudu. Turklāt pašlaik jau ražo turbīnas ar jaudu līdz 5000 kW, un tad jau var iegūt 500 reižu lielāku enerģijas daudzumu nekā ar 1980.gada turbīnu modeļiem. Šajā laikā vēja iekārtu produktivitāte pieaugusi par 40%, jo turbīnas paceļ 150 m augstumā. Turklāt 20 gadu laikā vēja enerģijas cena Eiropā samazinājusies un ir līdzīga elektrības cenai, ko iegūst no naftas, gāzes, ogļu dedzināšanas un kodolenerģijas izmantošanas. Vienas vēja elektrostacijas būvēšanas izmaksas samazinājušās līdz 1 milj. ASV dolāru uz 1 MW jaudas, turklāt AES būvēšana izmaksā līdzīgi. Vēja staciju būvēšanas izmaksas piekāpjas vien gāzes TEC (600 000 USD/MW). …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties