Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:977812
 
Vērtējums:
Publicēts: 29.11.2012.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 33 vienības
Atsauces: Ir
Laikposms: 2000. - 2010. g.
2011. - 2015. g.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    3
1.  TIESAS DARBINIEKI LATVIJĀ UN ĀRZEMĒS    5
1.1.  Vēsture    5
1.2.  Tiesas darbinieki Latvijā    7
1.3.  Tiesas darbinieki ārzemēs –Spānijā un Francijā    19
2.  TIESAS DARBINIEKU ATALGOJUMS LATVIJĀ UN ĀRZEMĒS    24
  Kopsavilkums    35
  Anotācija    37
  Izmantotās literatūras un juridisko aktu saraksts    39
  Normatīvie akti    40
  Tiesu prakse    41
Darba fragmentsAizvērt

Kopsavilkums
1) Tiesas darbinieku noteiktais izglītības līmeņa regulējums ir neatbilstošs ieņemamā amata sarežģītības un atbildības līmenim. Šeit noteikti jārunā ir īpaši par tiesas sēžu sekretāriem un tiesnešu palīgiem. Kā jau vienmēr, visas lietas ir savā starpā saistītas – ja attiecīgi tiktu palielināts atalgojums, tad arī varētu celt kritērijus saistībā ar ieņemamajam amatam nepieciešamo izglītību.
2) Šī brīža zemais tiesas darbinieku atalgojums ir pretrunā ar normatīvajiem aktiem un valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā deklarētajiem principiem par vienotu un līdzvērtīgu atalgojumu sistēmu. Tāpat šis atalgojums morāli ir nepietiekams, ņemot vērā tiesas darbinieku nozīmi viena no valsts varas pilāra sekmīgas funkcionēšanas nodrošināšanā.
3) Tiesas darbinieku kļūdas un neizdarība atsaucas uz principa “tiesības uz taisnīgu tiesu” realizēšanu, tāpēc neapšaubāmi var runāt par tiesas darbinieku darba nozīmi un pat nepieciešamību šī principa īstenošanā.
4) Tiesas darbinieku atalgojums jāpielīdzina atbilstoši jau likumam pastāvošajai kārtībai, vai arī attiecīgi jāsamazina citām valsts vai pašvaldību iestādēm, lai nodrošinātu līdzvērtīgu atalgojumu, kāds ir likumā noteikts. Taču tā kā morāli tiesas darbinieku atalgojums ir nesamērīgs ar darba sarežģītību un atbildību, tad nevarētu būt runa par samazinājumu, bet vienīgais risinājums varētu būt tikai tiesas darbinieku algas palielinājums, attiecīgi pielīdzinot to atalgojumu citu valsts vai pašvaldību institūciju darbinieku atalgojumam ar līdzīgu sarežģītības un atbildības pakāpi.
5) Tiesu darbinieki lielā darba apjoma dēļ bieži vien strādā brīvdienās vai svētku dienās, taču nesaņem piemaksas attiecībā par virsstundu darbu, lai gan šāds regulējums ir noteikts gan Darba likumā, gan Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā. Risinājums ir - likumā paredzēto kārtību piemaksu saņemšanai arī īstenot attiecībā uz tiesu darbiniekiem, ietverot šādu punktu darba līgumā, lai likumā paredzēto noteikumu realizācija notiktu arī dzīvē.
6) Tiesas darbinieki neskaitās ne Valsts amatpersonas, ne ierēdņi, kas rada situāciju, ka uz tiesu darbiniekiem neattiecas ne noteikumi par interešu konfliktu, ne Valsts civildienesta likumā ietvertie noteikumi. Lai gan šobrīd tiesu darbiniekiem nonākot interešu konflikta situācijā, kura radītu būtisku kaitējumu valsts interesēm, ir gandrīz neiespējami, tomēr būtu nepieciešams paredzēt arī tiesu darbiniekiem konkrētu regulējumu, kas noteiktu atbildību tiesu darbiniekiem par interešu konfliktu, kā arī definētu, kas ir iespējamais interešu konflikts attiecībā uz tiesu darbiniekiem.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −5,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1327089
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties