Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:287163
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 16.12.2019.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt


Gobelēns bija pazīstams jau Senajā Ēģiptē - Tutmosa 4 kapenēs, kas datējamas ar 1400 g.p.m.ē., tika atrasts lina gobelēns, uz kura attēloti skarabeji un lotosa ziedi. Gobelēns pieminēts arī Seno Grieķu eposā par Odiseju - viņa sieva Penelope auda gobelēnu.
Eiropā gobelēns kļuva populārs pēc Krusta kariem, kad kareivji kā karagājienu trofejas atveda austrumu meistaru austos gobelēnus. Pirmais Eiropā austais gobelēns datējams ar 11. gadsimtu. Tas atradās Vācijā, Ķelnes baznīcā. Šajā gobelēnā attēloti fantastiski dzīvnieki. Romānikas laika (11.-13.gs.) gobelēniem raksturīgs ģeometrisks ornaments, heraldiskās zīmes (ģerboņu elementi) un augu ornaments. Populāri bija arī Bībeles sižeti un vēsturiskas ainas.
Gobelēnus izmantoja gan katedrāļu dekorēšanai, gan arī pils telpu dekorēšanai. Tie pasargāja no caurvēja un palīdzēja telpās saglabāt siltumu. Eiropā gobelēnus sāka izgatavot Vācijā, nedaudz vēlāk Skandināvijā. Pēc laika gobelēnu izgatavoja arī Francijā un Flandrijā.
Gobelēnu izgatavošana attīstījās līdz 19.gs., kad līdz ar tehnikas attīstību gobelēnu tradicionālā izgatavošana zaudēja savu nozīmi. Savu atdzimšanu gobelēns piedzīvoja 19.gadsimta vidū Eiropā, kad Viljams Moriss Anglijā atvēra darbnīcas, kurās gobelēnus izgatavoja pēc Viduslaiku tradīcijām.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties