Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:645117
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 22.02.2008.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Romantisms bija kultūrvēsturisks laikmets literatūrā, mākslā un mūzikā, kas aizsākās Rietumeiropā 18.gs. nogalē kā pretreakcija Apgaismības laikmeta sociālajām, politiskajām un estētiskajām normām. Romantisma māksla un literatūra kā estētiskās pieredzes avotu uzsvēra spēcīgu emocionālo pārdzīvojumu (bailes, godbijība, apbrīna u.tml.), kas rodas, aptverot dabas diženumu un varenību. Romantismam bija raksturīga arī interese par tautas mākslu, mūziku, folkloru, valodu, tradīcijām, kā arī iedziļināšanās viduslaiku kultūrā.

Romantisms - atšķirībā no racionalitāti uzsverošās Apgaismības kustības - sludināja iztēles un emocionalitātes prioritāti, intuīcijas nozīmi izziņas procesā.
Tautiskais romantisms- ar folkloras tēliem atklāta laimīga dzīve senatnē un ilgas pēc brīvības un neatkarības no vācu kundzības.
Latviešu literatūrā tautiskais romantisms ienāk 19. gs. 70.-80. gados tautas atmodas kustības ietekmē izveidojas īpašs nacionālā romantisma strāvojums- tautiskais romantisms. Tā ierosmes avoti bija jaunlatviešu atmodinātā interese par folkloru kā nacionālās kultūras pamatvērtību, G.Merķeļa darbi „Vidzeme senatne” un „Vanems Imanta”, J.Alunāna dzejolis „Līgas svētki” un raksti par seno latviešu dieviem un ieražām. Tautiskā romantisma pārstāvji neieslīkst indivīda izjūtu apcerē, viņiem lielākais svētums ir tauta. Gan formā, gan saturā šā strāvojuma darbiem ir izteikts latvisks un nacionāls raksturs. Tautiskā romantisma būtiskākā iezīme ir brīvas, laimīgās senatnes slavinājums. …

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1114980
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties