Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:931893
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 15.02.2022.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

JAUNIE VIRZIENI/EVOLŪCIJA.
Domestikācijas sindroms – lapsas (eksperiments attēlo domestikācijas procesus), gan morfoloģiski, gan uzvedības ziņā. Ontoģenētiskie procesi veido kompleksu sistēmu starp neirohormonālo un neirotransmiteru regulācijas mijiedarbību ar sugām raksturīgajām pazīmēm. Fenotipiskās izmaiņas ietekmē gēni ar plašu plejotropo efektu, kas ietekmē arī uzvedību.
Glutamāta receptori un to signālsistēmai varētu būt nozīmīga loma domestikācijas procesā un to izmaiņas selekcijas procesā samazina stresu un trauksmi. Tāpat arī dažādas izmaiņas smadzenēs, uzlabota atmiņa un hormonālajā sistēmā tiek asociētas ar evolucionāriem, selekcijas un domestikācijas ietekmētiem procesiem, kad suns tiek salīdzināts ar vilku. Piemēram, glutamāta receptori stimulē oksitocīna un arginīna-vazopresīna ražošanu, kuriem ir nozīmīga loma sociālās uzvedības procesos. Maksimālā glutamāta receptoru izpausme notiek vēlā embrionālajā un agrā pēcdzemdību periodā, kad notiek smadzeņu formēšanās un aktīva neiroģenēze. Šis arī ir periods, kad svarīgākās morfofunkcionālās struktūras smadzenēs tiek ietekmētas, svarīgākajai esot sociālās uzvedības regulācija. Glutamāta receptoru gēniem raksturīgs plašs plejotropais efekts, tie stimulē izmaiņas uzvedībā un fizioloģiskajās atbildes reakcijās, kā arī smadzeņu attīstībā. Šie efekti sāka parādīties domestikācijas procesā, kad cilvēks neizraisīja dzīvniekā draudus, tas viegli mācījās, ātri kļuva mazāk trauksmains un guva sev priekšrocības no jaunās ekoloģiskās nišas, barības vielām un resursiem.

Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties