Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:680133
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 02.11.2021.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 8 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Secinājumi
Pētījuma rezultāti liecina, ka pret kulturāli visatšķirīgākajām un svešākajām grupām Latvijas sabiedrībā tiek uzturēta vislielākā emocionālā un mijiedarbības distance. Iedzīvotājiem vissiltākās jūtas ir pret latviešiem un slāvu tautu pārstāvjiem, kas tiek uzskatīti par savējiem. Attieksmē pret zviedriem, ebrejiem un amerikāņiem ir novērojama jau būtiski lielāka emocionālā distance. Musulmaņi tiek uztverti kā vissvešākā grupa, kurai cieši seko citas kultūras ziņā atšķirīgas grupas (afrikāņi, romi, indieši, ķīnieši un uzbeki). Latviešiem ir raksturīgas siltākas jūtas pret rietumniekiem (zviedriem, amerikāņiem), bet vēsākas – pret krieviem, krievvalodīgajiem un ebrejiem. Pētījums atklāj, ka Latvijā ar aizspriedumainu attieksmi ir saskārusies neliela sabiedrības daļa – biežāk krievi nekā latvieši. Iegūtie dati gan neļauj spriest, kā un cik bieži ar aizspriedumainu attieksmi saskaras nelielu, bet vizuāli atšķirīgu kultūras grupu pārstāvji, piemēram, indieši vai cilvēki no Āfrikas valstīm.

Ieteikumi
Iecietība pret citādajiem
Tā kā galvenie iemesli latviešu un cittautiešu negatīvajām attieksmēm pret citādajiem – atšķirīgu etnisko grupu (čigānu, ķīniešu, afrikāņu musulmaņu) pārstāvjiem ir saskatāmi pozitīvas saskarsmes pieredzes trūkumā un bailēs no svešā, galvenie ksenofobijas pārvarēšanas pamatmehānismi ir atklātas sabiedrības veidošana, veicinot saskarsmi dažādu grupu pārstāvju vidū, iepazīstot citādo un izplatot „labās” prakses un pozitīvo pieredzi.
Latviešu un cittautiešu attiecības
Attiecību uzlabošanai būtu nepieciešams rīkot vairāk atklātas diskusijas, kurās draudzīgā atmosfērā abas puses var izteikt savus viedokļus un uzklausīt, ko domā citi. Pozitīvu ieguldījumu šajā jautājumā sniegtu dažādi semināri iedzīvotājiem, kam nav augstākā izglītība un kas ir atšķirīgu tautību pārstāvji.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1388458
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties