Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:996556
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 27.01.2021.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Sociālisms mūsdienās
Mūsdienu attīstītajās valstīs ir vērojama marksisma kā idejiskas konstrukcijas popularitāte un sociāldemokrātijas kā praktiskā iemiesojuma izplatība. Sekojošās divās apakšnodaļās ir izvirzītas abu visai atšķirīgo idejisko strāvojumu vēsturiska izcelsme un nostādes.
Vairākas valstis ar liberāli demokrātiskām konstitūcijām piemin sociālismu. Indija ir liberāla demokrātija, kuru daudzos gadījumos ir pārvaldījušas nesociālistu partijas, taču tās konstitūcijā ir atsauces uz sociālismu. Dažās citās valstīs, piemēram, Horvātijā, Ungārijā, Mjanmā un Polijā, ir konstitūcijas, kas atsaucas uz viņu komunistisko un sociālisma pagātni, atzīstot vai nosodot to, bet nepretendējot uz pašreizējo sociālistu.

Kāpēc sociālisms ir labs?
Sociālisma apstākļos strādnieki vairs netiek izmantoti, jo viņiem pieder ražošanas līdzekļi. Peļņa tiek sadalīta vienlīdzīgi starp visiem darba ņēmējiem atbilstoši viņu individuālajām iemaksām. Bet kooperatīvā sistēma nodrošina arī tos, kuri nevar strādāt. Tas atbilst viņu pamatvajadzībām visas sabiedrības labā.
Sistēma novērš nabadzību. Tas nodrošina vienlīdzīgu piekļuvi veselības aprūpei un izglītībai. Neviens netiek diskriminēts.
Visi strādā pie tā, kas ir vislabākais un kas patīk. Ja sabiedrībai ir jāveic darbi, kurus neviens nevēlas, tā piedāvā lielākas kompensācijas, lai cilvēkiem būtu vērts tos pieņemt.

Sociālisma trūkumi
Lielākais sociālisma trūkums ir tas, ka tas paļaujas uz cilvēku kooperatīvo raksturu darbam. Tas ignorē tos sabiedrības locekļus, kuri ir konkurētspējīgi un koncentrējas uz personīgu labumu. Šie cilvēki mēdz meklēt veidus, kā gāzt un izjaukt sabiedrību savā labā. Kapitālisms izmanto šo “alkatības ir labs” dzinuli. Sociālisms izliekas, ka tā neeksistē.
Tā rezultātā sociālisms neatlīdzina cilvēkus par uzņēmējdarbību. Tā cenšas būt tikpat inovatīva kā kapitālisma sabiedrība.
Trešais trūkums ir tas, ka valdībai ir daudz varas. Tas darbojas tik ilgi, kamēr tas atspoguļo cilvēku vēlmes. Bet valdības vadītāji var ļaunprātīgi izmantot šo nostāju un pieprasīt varu sev.
Piemērs: Padomju savienības sabrukums

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties