Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:952641
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 06.02.2015.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Portālā asinsspiediena paaugstināšanās sūdzības neizraisa, slimais cilvēks nejūt, ka spiediens vārtu vēnā ir palielinājies. Arī paaugstināta asinsspiediena progresēšanu pacients neizjūst. Šī vaina noris un progresē paslepus. Pretēji, organisma regulējošās sistēmas asinsspiediena palielināšanos vārtu vēnā acīgi pamana un bez kavēšanās rosina gan vispārējus, gan lokālus (aknu,nieru) asinscirkulācijas traucējumus.

Portālajam spiedienam kļūstot arvien lielākam, arvien lielāka kļūst nepieciešamība atbrīvot vārtu vēnu no tur sastrēgušajām asinīm. Patiešām, asinsspiediena nemitīga palielināšanās vārtu vēnā neglābjami beigtos ar vārtu vēnas plīšanu vai aizdambēšanos. Tāpēc imperatīva prasība ir darīt visu, lai šāda katastrofa nenotiktu, turklāt jāatrod papildus iespējas vārtu vēnas atbrīvošanai no asinīm.
Tā kā aknu cirozes gadījumā vārtu vēnā sastrēgušās asinis izdabūt cauri aknām nav iespējams, tad asinis noplūdināšanai jāmeklē citi ceļi. Tāpēc aknu cirozes slimniekiem aktīvi veidojas kolaterāles un, slimībai progresējot, asinsplūsma pa kolaterālēm arvien lielāka.

Kolaterāles rodas ne vien tāpēc, ka asinis ar palielinātu sparu tiek ievadītas aknas apejošajos asinsvados, kā rezultātā šo asinsvadu lūmens tiek paplašināts mehāniskā ceļā, bet arī tāpēc, ka cirozes slimniekiem lielā daudzuma izdalās bioloģiski aktīvas angioģenēzi sekmējošas vielas, piemēram, asinsvadu endotēlija augšanas faktors, kas sekmē kolaterāļu veidošanos.

Rezultātā portālās hipertensijas slimniekiem rodas trīs lieli trakti (apvadceļi)- asinis no vārtu vēnas noplūst pa v. Umbilicalis, pa taisnās zarnas distālā gala gļotādas vēnām un pa klīniskā aspektā visnozīmīgāku atzaru, proti, pa barības vada distālajā un/vai kunģī izvietotajām vēnām.

Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties