Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:151735
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 11.02.2014.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 2 vienības
Atsauces: Ir
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    2
  Metāla gaismekļi renesanses periodā    3
  Apgaismojums 17.un 18.gadsimtā    4
  Eļļas lampiņas 19.gadsimtā    5
  Elektrība 20.gadsimtā    6
  Secinājumi    7
  Izmantotā literatūra    8
  Pielikums    9
Darba fragmentsAizvērt

Elektrība 20.gadsimtā
Cilvēku iepazīstināšana ar elektrību pilnībā mainīja to dzīves. Tā bija tīra, efektīga un momentāna, nesalīdzinoši ērta lietošanā. Ap 20.gadsimta beigām elektriskā gaisma jau bija teju katrā vidusšķiras līmeņa cilvēka mājā. Tika izgatavotas dažāda veida lampas, lai iegūtu dažādas noskaņas telpās – prožektorus un stāvgaismas, reostatus u.c. Līdz ar gaismas spuldzīti, lampas varēja sākt gatavot pat no tādiem materiāliem kā papīrs, kas, piemēram, 1960.gadā kā globuss bija vispopulārākā lampas forma.
Protams, mākslā un klusās dabas uzstādījumos parādās arī senās ierīces, piemēram, petrolejas lampas (33.,35., 36.att.), taču to, ka ir pienācis mūsdienu tehnoloģijām tuvu stāvošs gadsimts, var manīt 20.gadsimta darbos. Piemēram, Bernarda Buffeta klusā daba ar Tiffany ražoto kulta lampu vitrāžas stilā, man dod skaidru mājienu, ka šajā laikā mākslā atainotie gaismas objekti nav it nebūt tālu stāvoši no mūsdienās pazīstamajiem tūkstoš galda lampu, stāvlampu, griestu lampu, bra vai kāda cita gaismekļa dizainu, tāpēc atļaušos 20.gadsimta gaismas ķermeņus neanalizēt pēc to izcelsmes vai funkcijas veida.

Secinājumi
Gaismas objekti, tāpat kā jebkura cita lieta mums nepieciešamajā ikdienas dzīvē, laika gaitā ir vērienīgi attīstījusies, ļaujot mums izmantot savu laiku pēc iespējas izdevīgāk un lietderīgāk, pat vēlajās nakts stundās, kas renesanses laika cilvēkam kā iespēja praktiski nepastāvēja. To, cik ļoti mūsu ikdiena ir ērta, cik ļoti mēs kontrolējam paši savas rīcības, līdz šim tik pamatīgi nebiju aptvērusi. Saprotams, līdz ar to mūsu dzīves ritms arī paātrinās, varbūt šī iejaukšanās dabiskajā dienas un nakts kārtībā nemaz nav tik laba, bet, nenoliedzami, gaisma ir tā, kas mums ļauj augt un attīstīties, mācīties un strādāt, kas noteikti ir pozitīvs faktors visā apgaismes objektu ražošanas industrijas vēsturē.
Saprotams, ka lielākoties lampas un svečturi utml. priekšmeti ir izgatavoti no metāla, jo tas ir vispateicīgākais materiāls karstuma uzturēšanai un savaldīšanai. Kā metālmākslinieci mani ļoti iedvesmoja referāta tapšanas laikā uzkrātā informācija, jo šī nozare – apgaismojuma objekti – ir ļoti aizraujoša un iespējām bagāta sfēra bez robežām.

Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties