Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:392726
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 26.01.2022.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Kultūrvides atjaunošana
Kā labu piemēru Rankas pagastā Kultūrvides atjaunošanā tad prātā nāk 3 lietas. Rutkaviņu avotu dabas taku izveidošanu Gaujas krastā, Rankas muižas ēku un teritorijas atjaunošana un Rankas pagasta kultūrvēsturiskā mantojuma centra izveide, par kuru arī pastāstīšu vairāk.

2011.gadā bijušās Rēveļu pamatskolas ēkā darbu uzsāka Rankas kultūrvēsturiskā mantojuma centrs. Ekspozīcijas tematiski ir izvietotas 11 telpās,
Ekspozīcijās apkopotas dažādas vēstures liecības par skolas un pagasta vēsturi no seniem laikiem līdz mūsdienām. Ir apskatāmas vecās fotogrāfijas, atklātnītes, veci dokumenti, amatnieku darbarīki, vērtīgas grāmatas, sadzīves priekšmeti, arī apģērba gabali. Pieejami gan absolventu, gan arī skolotāju saraksti pa gadiem, kas ļauj ielūkoties skolas konkrētā laika dzīvē. Daļa ekspozīcijas vēsta par pagasta iestādēm, uzņēmumiem, aktivitātēm, arhitektūras, kultūras un dabas pieminekļiem.

Mans ieteikums
Vācot informāciju par Uldi Pūcīti, nācās nonākt pie secinājuma, ka viņam nav izveidots piemiņas vietas. Rankā vispār nav piemiņas vietu, kas sniegtu informāciju par ievērojamiem cilvēkiem, kas te dzīvojoši, tāpēc mana ideja ir izveidot piemiņas vietu Rankas ievērojamajiem cilvēkiem.
Domāju, ka piemērotākā vieta tam būtu Rankas pagasta kultūras nama pagalma zona.
Tajā šobrīd jau izvietoti soliņi, ierīkoti apstādījumi, siltajā sezonā tā ir pulcēšanās vieta un tur notiek dažādi pasākumi. Kultūras nama pagalmā ir novietots milzīgs 28 tonnas smags laukakmens, cik atceros, tad bija plānots tajā iegravēt Rankas “Himnas tekstu” vai kādu fragmentu, taču līdz ar kultūras nama vadītājas maiņu, projekts netika īstenots.
Līdz ar to manā skatījumā šīs idejas var apvienot, jo akmens ir gana liels, lai kādā tā pusē ierakstītu Rankas dziesmas teksu, taču otrā būtu iegravēti ievērojami rancēniešu vārdi, atstājot vietu arī, lai ar gadiem sarakstu papildinātu.
Rankas himnas autori ir vietējie. Vārdus sarakstījusi dzejniece Ilga Vītola, taču melodiju pianists Emīls Rusovs.
Manuprāt, jāizmanto piedziedājuma fragments :
“Allaž Rankā satikties ir vēlēts gan jaunībā, gan sirmā vecumā. Te piepildīsies viss, kas iecerēts, te pieturvieta pirmā, pēdējā. “

Manuprāt, tas ir nozīmīgi, jo Tas būtu veids, kā veicināt lokālo patriotismu, apzināt mūsu vērtības - Rankas vārda nesējus tautā. Kā arī akmenim nu būs kāda nozīme. Kas vairāk par vietas aizņemšanu.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties