Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:580781
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 03.03.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 10 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Kolumbija atrodas Dienvidamerikas ziemeļrietumu daļā, un tā ir vienīgā valsts, kuras krastus apskalo abi – Klusais (1440km garumā) un Atlantijas (vairāk nekā 1600 km garumā) – okeāni.
Kolumbija robežojas ar Venecuēlu Austrumos, ar Brazīliju Dienvidaustrumos, ar Peru un Ekvadoru Dienvidos un Panamu Ziemeļaustrumos. Saskaņā ar jūras robežu līgumiem, tiek uzskatīts, ka Kolumbija arī robežojas ar Jamaiku, Hondurasu, Nikaragvu un Kostariku.
Lielākās pilsētas
Bogota ir Kolumbijas galvaspilsēta, kurā ir ap 8 miljoniem iedzīvotāju, un tā atrodas apmēram 2600 m virs jūras līmeņa. Tajā ir ļoti daudz tūrisma objektu un tā ir nozīmīgs biznesa centrs, kurā vienkopus atrodas dažādi pasaules uzņēmumi. Pilsēta, pateicoties tās iedzīvotāju skaitam, produkcijas un darījumu apjomam, veido valsts lielāko tirgu.

Medeljina (Medellín) tiek saukta par Kolumbijas industriālo pilsētu. Tajā ir izvietotas daudz tekstilrūpniecības, apģērbu, pārtikas, tabakas, lauksaimniecības mašīnu, tērauda, ķīmijas, cementa un mēbeļu ražotnes, un šī pilsēta ir kļuvusi par Dienvidamerikas lielāko tekstilrūpniecības nozarē.
Antiokija (Antioquia), kas ir reģions, kurā atrodas Medeljina, ir nozīmīgs elektroražotnes, kalnrūpniecības un lauksaimniecības centrs, turklāt tajā tiek saražota liela daļa eksporta produktu kā kafija, banāni un ziedi.

Pārējās lielās pilsētas ir Kali (Cali), kas ir Kaukas ielejas galvaspilsēta, kura ir cukurniedru un cukura ražotājs, un Barankilja (Baranquilla). Kartahena (Cartagena de las Indias) valsts ziemeļdaļā, kas ir iekļauta UNESCO cilvēces kultūras mantojuma sarakstā, pateicoties tās skaistumam un infrastruktūrai, ir daudzu pasaules starptautisko konferenču un biznesa centrs.
Klimats ir silts un tropisks krasta un ziemeļdaļā ar lietus sezonu sākot no maija līdz novembrim. Vēsāks ir augstienes daļā un auksts kalnos. Bogotā pārsvarā ir pavasarīgs klimats – vēsas dienas un aukstākas naktis.
Pateicoties savam ģeogrāfiskajam novietojumam tropiskā klimata joslā, Kolumbijā saules starus var izbaudīt gandrīz visu gadu.
Dienai un naktij ir gandrīz vienāds garums.
Klimatiskās atšķirības nosaka augstums virs jūras līmeņa. Tāpēc Kolumbijā nepastāv nodalījums četros gadalaikos, kā tas ir Latvijā.  

Klimats ir silts un tropisks krasta un ziemeļdaļā ar lietus sezonu sākot no maija līdz novembrim. Vēsāks ir augstienes daļā un auksts kalnos.
Bogotā pārsvarā ir pavasarīgs klimats – vēsas dienas un aukstākas naktis.
Kolumbijas dzīvā daba
Pateicoties izdevīgajam ģeogrāfiskajam stāvoklim un tās topogrāfijai, Kolumbija var lepoties ar savu floras un faunas dažādību. Lai gan tā aizņem tikai ap 0,77% sauszemes kopējās platības, valstī atrodas ap 10% planētas faunas un floras.

Tajā atrodas vairāk kā puse no pasaules viršājiem (páramos), ap 130 tūkstošiem augu, no kuriem apmēram puse ir endēmiski, un ziedu kolekcijas, kas pārsniedz 50 tūkstošus sugu. Tā ieņem pirmo vietu putnu dažādības ziņā ar vairāk par 1700 to sugām, kas ir 18% no 9000 vispār eksistējošajām.
Lai saglabātu šo milzīgo dabas bagātību, ir izveidota Nacionālo parku sistēma, kas aizņem apmēram 9% no valsts teritorijas jeb 9 miljonus hektāru.

Amazones upes baseinā, kas atrodas Kolumbijā, Peru un Brazīlijā, ir 57% pasaules saldūdens un tas ir nozīmīgs faktors visas pasaules klimatiskajā stabilitātē. …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties