Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:736383
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 18.05.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Sākotnējā hieroglifika izveidojusies no zīmējumu rakstiem tā saucamām piktogrammām. Tagadējo hieroglifu lielākā daļa pieder ideofonētiskai kategorijai, proti, hieroglifa viena daļa norāda kā attiecīgais hieroglifs ir lasāms, bet otra daļa atklāj tā nozīmi. Hieroglifiskās rakstības pamatā ir 214 elementi, kurus mēdz saukt par saknēm, radikāliem vai sakņu zīmēm. Visi pārējie hieroglifi ir šo pamatelementu salikteņi. Vispilnīgākais hieroglifu rādītājs, kas sastādīts Ķīnā, ir “Kansi dzidjaņ”. Pēc imperatora Kansi pavēles pie šīs dzidjaņ (hieroglifu vārdnīcas) izveidošanas liela grupa zinātnieku strādājusi sešus gadus (1721 – 1727). Tajā apkopotas 47035 zīmes, bet kopā ar variantiem 49030 zīmes.
Ķīniešu valoda pieder pie tibetiešu-birmiešu val. saimes, sino-tibetiešu valodas grupas.To runā ĶTR un ĶR (Taivānā). Ķīniešu hieroglifisko rakstību lieto arī vairākās citās Āzijas valstīs, piem. Japānā, Singapūrā u.c. Līdz 15.gs. ar ķīniešu hieroglifiem rakstīja arī Korejā un līdz 17.gs. Vjetnamā. Hieroglifiskajai rakstībai ir vairāku tūkstošu gadu sena vēsture. Saskaņā ar vairākām leģendām, tā tikusi izgudrota jau 3 leģendāro imperatoru laikā (Fu Xi, Shen Nong, Huang Di) par paraugu ņēmot zvēru un putnu pēdu nospiedumu musturus. Ir zināms, ka lielu ieguldījumu rakstības tālākā attīstībā devis Dzeltenā Imperatora (Huang Di) ministrs Cang Jie, kurš esot dzīvojis 27.gs. p.m.ē..…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties