Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:949546
 
Vērtējums:
Publicēts: 15.04.2020.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Pamatskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Daba(klimats,kalni,upes,vulkani
Ziemeļos, paralēli Kaspijas jūras krastam, ir Alborz kalni, kas ir augstākais punkts valstī - De Ma Wangdui kalns (5604 m). Gar rietumu robežas dienvidaustrumiem uz līci stiepjas Zagros kalni. Uz austrumiem no plakankalnes ir zemāki kalni. Samērā līdzena teritorija - šaurā piekrastes joslā gar Kaspijas jūras un Khuzestan līdzenumu rietumos. Valsts centrā atrodas divi plaši tuksneši-smilšu un klinšu tuksnesis Dasht-i-Lut un sālsskābes tuksnesis Dapgy Kavir. Abi praktiski neapdzīvoti tuksneši. Ziemā un pavasarī tuksnesī Dasht-i-Lut plūst nelielas upes, pēdējā laikā ļoti neauglīgs tuksnesis. Lielākā Irānas upe izžūst sausajā laikā. Svarīgākais nav upes izžūšana, lielākoties tā ir īsa, tās izcelsme ir ziemeļu pakājē vai valsts dienvidos un ietek Kaspijas jūrā. Persijas līcis vai Omānas līcis. Karun upe – galvenā valsts kuģojamā upe. Irānā ir daudz lieli ezeri, kas pārsvarā izžūst sausajā sezonā. Pats lielākais ezers viss atrodas Irānas teritorijā un tas ir Urmijas (Rezaye) ezers ,atrodas valsts ziemeļos.
Lielāko daļu teritoriju aizņem Irānas plakankalne, vidējais augstums ir 1219m. Ziemeļos - Alborz kalnu diapazons (Mount Damavand, 5604 m), dienvidrietumos - Zagrosa kalnu grēda (Mount Zerdkuh, 4548 m). Dominē tuksnesis un daļēji tuksnesi. Nokrišņu daudzums lielākajā daļā Irānas - līdz 500 mm gadā. Nekas neparasts –postoša zemestrīce. Subtropu ziemeļos un tropu dienvidos, lielākā daļa kontinentālajos kalnos. Persijas līča un Omānas līča piekraste atrodas karstā un mitrā tropu zonas klimatā, temperatūra svārstās +16-18C grādiem ziemā un +24-30 C vasarā, ar samērā lielu nokrišņu daudzums (līdz 1000 mm pakalnos uz kalnu nogāzes, līdz 600 mm zemienēs).Valsts centrālajā daļā dominē sausais subtropu klimats, vienveidīgi laika apstākļi ļoti izkropļo kalnaino reljefu. Temperatūra šeit svārstās no 3-8 C ,ziemas periodā līdz 30-32 C , regulāri temperatūra sasniedz 40 C un nokrišņi nepārsniedz 250 mm gadā. Zagros un Elburz Kalnu reģionos ir daudz vēsāks (vasarā + 16-26 C ziemā no -4 līdz +12 C)

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties