Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:296301
 
Vērtējums:
Publicēts: 30.09.2021.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 7 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Personām, kas pēc ērces koduma inficējušās ar ērču encefalīta vīrusu, 1-3 nedēļu laikā var novērot gripai līdzīgus simptomus (paaugstinātu temperatūru, galvassāpes un sāpes ķermenī), kas saglabājas apmēram vienu nedēļu. Pēc tam seko izveseļošanās, vai arī vīruss izplatās smadzenēs un smadzeņu apvalkos. Šādos gadījumos novēro augstu temperatūru, stipras galvas sāpes, spranda stīvumu, vemšanu, reiboņus un smagu vispārējo stāvokli.


Ērču encefalīta diagnozi apstiprina ar specifisku antivielu klātbūtnes noteikšanu asinīs un spinālā šķidrumā. Ērču encefalītam nav specifisku ārstēšanas metožu (antibiotikas šajā gadījumā nepalīdz). Ērču encefalītu pārslimojušie parasti iegūst imunitāti visai dzīvei.

Klīniskā aina
Raksturīga ar divfāzu (divviļņu) gaitu. Slimība var norisēt drudža, meningeālā un perēkļainā formā. Tikai tresdaļai cilvēku pec inficētas ērces kodiena rodas meningīts (30%) vai meningoencefalīts (6%).
Divām trešdaļām pacientu (64%) simptomi naparādās vispār vai arī vēro tikai pirmajā vilnī raksturīgāš izpausmes. Slimība parasti noris akūti.
Ļoti retos gadījumos vērojama progredienta norise. Progredientu formu gadījumos slimība gadu un pat desmitiem gadu laikā lēni progresē, radot proksimālas parēzes un paralīzes (galvenokārt cieš plecu, un retāk, iegurņa joslas muskulatūra).

Terapija
Ekektīvas etioloģiskas terapijas nav. Daudzos literatūras avotos ieteikts izmantothomoloģisko poliglobulīnu, kā arī interferona preperātus. Smagos gadījumos pacientiem lietojama intensīvā terapija.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties