Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:511639
 
Vērtējums:
Publicēts: 08.05.2019.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 2 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Tērpi vīriešiem
Baltais gurnu apsējs vīriešiem un pusaudžiem – shentis. Drapēts horizontāli, veidots no lina. Ir josta, aiz kuras aizloka apakšmalu, veidojot tādu kā maisu priekšpusē. Tas skaisti kontrastēja ar brūngani sarkanīgo vīrieša ķermeņa krāsojumu, ko nemitīgi atjaunoja un sargāja. Senās un Vidējās valsts laikā vīriešu gurnu apsēji bija vienkārši. Jaunās valsts laikā tos rotāja ar dārgmetāliem vai cita auduma apdari.
Nabadzīgāki vīrieši vai zemnieki nēsāja ap gurniem apsietus svārkus. Zēni drēbes sāka valkāt tikai no 13 gadu vecuma, līdz tam viņi staigāja kaili. Zēniem pirmā apģērba gabala saņemšana bija kā sava veida iecelšana vīru kārtā. Bērni parasti vasaras mēnešos staigāja kaili, un ziemas mēnešos nēsāja dažāda veida apmetņus.

Tērpi sievietēm
Sievietēm apģērbs pārsvarā bija pilnā garumā, sākot no pleciem līdz pašām potītēm, kas turējās uz vienas vai divām lencēm, viena krūts tika atsegta. Sievietes pamattērps – kalasiris – tūbveida, pieguloša kleita ar vienu vīli. Tā ietekmēja arī sievietes gaitu, jo bija apspīlēta līdz pat potītēm, viņas pārvietojās ar maziem solīšiem, lēni, kas tolaik šķita skaisti.
Jaunās valsts laikā augstāko aprindu vidū sievietēm populārs bija sari. Tas tika aptīts ap augumu un stiprināts ar jostu. Sari parasti tika veidots no krokota materiāla, tika pievienoti dažādi aksesuāri.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1372359
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties