Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:689664
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 14.01.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

"Posmā starp 2800. un 2400. gadu p. m. ē. (tā saucamajā Senajā valstī) Ēģipte piedzīvoja uzplaukumu. . Sirojumi uz Sinaja pussalu un Nūbiju deva valstij vergus, lopus, varu un zeltu. Vairojās valsts bagātība. Attīstījās amatniecība. "Dieva dēla" - faraona vara arī bija sasniegusi maksimālās robežas. Reliģija, plaši izmantodama zinātnes sasniegumus, stāvēja sociālās nevienlīdzības un despotijas sardzē. Šai laikā arī izveidojās ēģiptiešu mākslas pamatprincipi. Galvenais kultūras centrs bija galvaspilsēta Memfida. Mākslas pamatprincipu veidošanās bija saistīta ar Ēģiptei raksturīgo mirušo kultu. Mirušo kultu veicināja mitoloģiskie priekšstati, galvenokārt visām senajām lauksaimniecības zemēm raksturīgā dabas spēku godināšana. Kā dievs Ozīriss, simbolizēdams gadalaiku maiņu, mira un cēlās augšā, tāpat arī cilvēks, pēc ēģiptiešu ticējumiem, varēja atdzīvoties. Ēģiptieši pat nelietoja vārdu "nāve", bet runāja par "norietu". Tāpēc viņi cēla saviem mirušajiem mūža mājokļus, ko sauca par "mūžīgajiem horizontiem", un apgādāja ar visu dzīves turpināšanai nepieciešamo. Dzīvajiem bija jāapmierinās ar vieglām, bieži steigā darinātām telpām, bet kapeņu iespaidīgie masīvi stāv vēl šobaltdien."
Ēģiptē lietoja decimālo skaitīšanas sistēmu, pazina svara, laukuma mērīšanu, spēja aprēķināt riņķa laukumu, nošķeltas piramīdas tilpumu, pat puslodes virsmas laukumu.
- riņķa līniju sadalīt 360 grādos
- pirmie, kas ievēroja attiecības starp perimetru un diametru (pi)
- aprēķināt trīsstūra laukumu un piramīdas, cilindra un puslodes tilpumu
- prata aprēķināt kuba virsmas laukumu
- ieviesa savdabīgas skaitļu zīmes. Garumu mēru apzīmējumus atvasināja no cilvēka ķermeņa - "elkonis" = 52,3cm, "elkonis" = 7 "plaukstas", "plauksta" = 4 "pirksti"
- prata izvilt kvadrātsakni
- pārvaldīja ģeometriskās progresijas likumības.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties