Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:164792
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 06.03.2017.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Dzimuma stereotipi
Dzimumu stereotipiem ir liels mainīgums atkarībā no sociālā konteksta. Īpaši izteikti ir dažādi sieviešu stereotipu priekšstati . Dzimumu stereotipi ir preskriptīvi, tie norāda, kādam ir jābūt vīrietim un kādai ir jābūt sievietei.

Dzimuma stereotipi
Dzimuma stereotipi ir uzskati par sievietei un vīrietim piemītošām īpašībām, kas balstīti uz aizspriedumiem, nekritiskiem pieņēmumiem un neobjektīvu vērtējumu. Tieši dzimumstereotipi ļoti bieži veido dzimumdiskriminācijas pamatu, liedzot viena vai otra dzimuma pārstāvim izvēlēties noteiktu nodarbinātības veidu vai uzvedību.. Dzimuma stereotipi norāda, kādam ir jābūt vīrietim, kādai sievietei. Ja cilvēki neatbilst šiem tradicionālajiem stereotipiem, pret viņiem var tikt izrādīta negatīva attieksme.

Dzimuma stereotipi
Ja vīrietis gūst panākumus darbā, viņš apzināti taisa karjeru, bet par sievieti šādā gadījumā teiks, ka viņa ir kā apmāta uz karjeru. Par vīrieti, kuram vienmēr padomā kāds netradicionāls problēmas atrisinājums, teiks, ka viņš ir radošs, bet sievieti šajā situācijā uzskatīs par pārgudru, nenosvērtu, tādu, kura runā nepārdomāti vai grib parādīt, ka visu vienmēr zina vislabāk.

Dzimuma stereotipi
Vairums sieviešu cenšas izturēties atbilstoši tam, ko no viņām sagaida sabiedrība, atbilstoši uztveres stereotipiem par sievietes lomu sabiedrībā.

Vidēji vairākums sieviešu izvairās izrādīt tik augstu sasniegumu motivāciju kā vīrietis, atsakās veidot tik mērķtiecīgu karjeru, nav tik dominējošas, konkurējošas, uzņēmīgas un agresīvas kā vīrieši. Viņas ļaujas savai intuīcijai, emocijām, jo ir akceptējušas sabiedrībā pieņemtos uzskatus par maigo emocionālo, pakļāvīgo sievieti, kuras dzīves piepildījums ir ģimenes laime.

Dzimuma stereotipi
Sabiedrībā dominējošie dzimuma lomu stereotipi nostāda sievieti nevienlīdzīgā situācijā ar vīrieti, piešķirot vīrietim augstāku sociālo statusu, iespējas karjerai un darbam, līdz ar to lielākas iespējas ietekmēt pašā sabiedrībā notiekošos procesus

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties