Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:672671
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 06.06.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Agrīnais džezs izveidojās ASV dienvidos — vienā konkrētā pilsētā. Tā bija Ņūorleāna. Tieši tur pagājušā gadsimta beigās melnie mūziķi apguva pūtēju orķestra instrumentus, kuri, norakstīti no militārām noliktavām, nokļuva viņu rokās. Tie tika spēlēti pilsētas ielās svētku dienās, kā arī bēru procesijās. Pie tam kā vienā, tā otrā gadījumā šī mūzika bija izteikti enerģiska un brīžiem pat jautra. Pēc dažiem gadiem šie paši mūziķi sāka spēlēt krogos, kuru lielākā daļa koncentrējās Ņūorleānas jautrajā Storivilas kvartālā.
Ņūorleānas stila mūziku atskaņoja nelieli — no 3 līdz 8 mūziķiem sastāvoši — ansambļi. Melodiju spēlēja uz kāda pūšamā instrumenta—klarnetes, trompetes, trombona. Ritmisko zīmējumu veidoja sitamie instrumenti, tiem palīdzēja arī bandžo vai klavieres ar iespēju spēlēt arī akordos. Basa līniju uzturēja tuba.
Šī gadsimta pirmās desmitgades beigās un divdesmito gadu pirmajā pusē daudzi Ņūorleānas džeza mūziķi devās uz ziemeļiem. Daļa no tiem apmetās Kanzassitijā, daudzi — Čikāgā, no kuriem savukārt daļa nokļuva Ņujorkā.
Agrīno džezu bieži sauc par tradicionālo džezu. Pēc šo pirmo džezistu apmešanās vietas nosaukti trīs svarīgākie tradicionālā džeza stili. Tie ir Ņūorleānas, Čikāgas un Ņujorkas stili. Ņūorleānas stilam raksturīgs tas, ka trīs solisti improvizē vienlaikus, katrs spēlējot savu melodijas variantu, bet Ņujorkas stilā mūziķi improvizē pa vienam. …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties