Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:809322
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 28.12.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Gremošanas kanālu funkcijas
1.Receptoriskā
2.Motoriskā
3.Sekretoriskā
4.Gremošana
5.Aizsargafuncija/ buferfunkcija
6.Uzsūkšanās
7. Izvadfunkcija jeb ekskretorā – neuzsūkušos vielu un vielu
8.Inkretoriskā jeb iekšējās sekrēcijas
9.Homeostātiskā – izovolēmijas un izoosmijas uzturēšana
Mutes dobuma funkcijas
motoriskā – košļāšanas, vaigu un mēles muskulatūra notur ēdienu starp zobiem
sekrēcijas – siekalu dziedzeri, kas sastāv no 99% ūdens un 1% sausnes – tā sastāv no
mucīna, alfa amilāzes (šķel cieti),
alfa glikozidāzes (šķeļ disaharīdus),
lizocīma (dezinficējošs),
hialuronidāzes (šķeļ šūnu cementētājvielu substanci),
nukleāzes
Sielakas producējas 2 – 7 ml/minūtē.
Siekalu nozīme
šķīdina uzturvielas
skalo mutes dobumu
saslapina sasmalcināto uzturu
šķeļ ogļhidrātus
pasargā no infekcijām
sekmē pepsīna un tripsīna iedarbību uz olbaltumvielām      
neitralizē mutes dobumā nonākušās skābes un sārmus
atvieglo runas funkciju
Garšas kārpiņas
Kuņģis
Kuņģa dobumu izklāj gļotāda, tās padziļinājumos atveras kuņģa dziedzeri, kuros ir 3 veidu šūnas:
1. galvenās šūnas – izdala fermentu pepsīnu
2. klājšūnas – izdala HCl
3. papildšūnas – izdala gļotas
Pepsīns sašķeļ olbaltumvielu molekulas lielās peptīdu molekulās un to gremošana turpinās duodenā. Kuņģa sulas lipāze sašķeļ daļu emulģēto tauku.
Kuņģa HCl nozīmes
1. uzbriedina olbaltumvielas
2. aktivē pepsinogēnus
3. rada optimālu vidi pepsīnu darbība
4. dezinficējoša darbība
5. ietekmē gastromukoproteīda veidošanos (tas saistās ar vitamīnu B12
6. stimulē pankreasa sekrēciju
Pieaugušam cilvēkam diennaktī izdalās ap 2 litri pankreasa sulas, tās reakcija ir sārmaina pH 7,5 – 8,5, un tajā ir 98,5% ūdens un 1,5% sausnas; tā sulā esošās organiskās vielas galvenokārt ir fermenti:
tripsinogēns un himotripsīns – šķeļ olbaltumvielas
karboksipeptidāze A, karboksipeptidāze B – šķeļ peptīdus
lipāze – šķeļ taukus
ammilāze un maltāze – šķeļ ogļhidrātus
ribonukleāze un dezoksiribonukleāze – šķeļ nukleīnskābes.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties