Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:910812
 
Vērtējums:
Publicēts: 25.11.2020.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ko tas nozīmē?   
  Īpašības   
  Kā jākonstruē   
  Plakņu pēda   
  Piemēri   
Darba fragmentsAizvērt

Plakņu pēda
Vispārējās pozīcijas plaknei ir 3 celiņi: horizontāls, frontāls un profils.
Lai izveidotu plaknes pēdas, pietiek ar to, lai izveidotu pēdas (horizontāli un frontāli) no visām divām līnijām, kas atrodas šajā plaknē, un savienotu tās kopā. Tādējādi plaknes (horizontālas vai frontālas) pēdas tiks unikāli noteiktas, jo caur diviem punktiem plaknē (šajā gadījumā šie punkti būs līniju pēdas) var novilkt taisnu līniju, un tikai vienu.

Piemēri
Piemērs. Konstruēt kuba šķēlumu ar plakni, ja dots viens šķēluma plaknes punkts apakšējā pamata plaknē un pa vienam šķēluma plaknes punktam divās pretējās sānu skaldnēs.
Dotos punktus apzīmēsim ar A, B un C. Tad punkta A projekcija kuba pamata plaknē ir A´, punkta B projekcija ir punkts B´ (punkta C projekcija C´ sakrīt ar pašu punktu C). Savienosim punktus A un B ar taisni, savienosim arī šo punktu projekcijas A´ un B´ ar taisni un atradīsim šo taišņu krustpunktu D. Punkts D atrodas uz taisnes AB, tātad D ir šķēluma plaknes punkts, bet D atrodas arī uz taisnes A´B´ - tātad D ir arī pamata plaknes punkts (3. aksioma). Arī punkts C pieder gan šķēluma plaknei, gan pamata plaknei. Tāpēc šķēluma plakne šķeļas ar pamata plakni pa taisni CD (jeb CD ir šķēluma plaknes pēda pamata plaknē). Taisne CD krusto kuba pamata šķautnes punktos E un F. Tā kā F un B atrodas vienā skaldnē, tad, tos savienojot ar taisni, iegūstam šķēluma nogriezni FH. Tā kā kuba pretējās sānu skaldnes ir paralēlas, tad tās šķeļas ar šķēlējplakni pa paralēliem nogriežņiem. Tāpēc caur punktu A vilksim taisni m paralēli taisnei FH. Taisne m krusto kuba sānu šķautnes punktos K un L. Savienosim katrā sānu skaldnē iegūtos punktus: E un L, K un H. Iegūtais piecstūris EFHKL ir meklētais kuba šķēlums ar plakni.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1381875
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties