Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:892846
 
Vērtējums:
Publicēts: 05.05.2021.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Sekundārā profilakse
Intrakraniālas stenozes
Pacientiem ar augstas pakāpes intrakraniālu stenozi vai slēgumu antikoagulantu lietošana ar INR vērtību 3,0 nav efektīvāka par ASS 1300 mg, toties palielina asiņošanas risku un tāpēc nav rekomendējama. Ņemot vērā slikto ASS 1300 mg panesību, profilaksei iesaka lietot ASS 100-300 mg.
Pie recidivējošiem notikumiem (TIL, viegli insulti) var veikt stentu implantāciju, pievienojot 75 mg klopidogrela un 100 mg ASS vienu līdz trīs mēnešus.

Antikoagulanti - agrīnā sekundārā profilakse
Heparīns nelielās devās un mazmolekulārais heparīns samazina dziļo kāju vēnu trombozes risku insulta pacientiem ar parētiskām kājām un pacientiem ar gultas režīmu. Iesaka fraksiparīnu, tin-zaparīnu, certoparīnu.

Sekundārā profilakse
Antiagreganti
Antitrombotiskas terapijas izvēlē atkārtota insulta profilaksei liela nozīme ir pacienta individuālajām īpašībām. Antitrombotiskas terapijas izvēli ietekmē arī medikamentu blakusparādības, izmaksas un pacienta blakus saslimšanas.

Sekundārā profilakse
Aspirīns
Vispirms klīniskajā praksē išēmisko insultu profilaksei tika ieviesta aspirīna monoterapija (65-162 mg/dienā). Aspirīns ir ciklooksigenāzes blokators, trombocītu agregācijas inhibitors, bet tas nav selektīvs attiecībā pret trombocītiem. Pētīta ir aspirīna dažādu devu (50-1300 mg/dienā) efektivitāte insulta profilaksē.
Atklāts, ka efekts dažādām aspirīna devām nav ļoti atšķirīgs, tomēr lielu devu lietošana biežāk izraisīja gremošanas trakta traucējumus.
Latvijā pacientiem parasti tiek nozīmēts aspirīns 100 mg/dienā. Aspirīna lietošanas ilgums piemērojams katram pacientam individuāli, ņemot vērā citas saslimšanas un kopējo pacienta veselības stāvokli, lietotos medikamentus un citus faktorus.

Sekundārā profilakse
Klopidogrels
Klopidogrels (tienopiridīna derivāts - 75 mg/dienā), kura antitrombotisko iedarbību nosaka tā neatgriezeniskā ietekme uz adenozīna difosfāta receptoriem trombocītu membrānā, šādi novēršot trombocītu agregāciju.
Lietojot klopidogrelu, išēmisks insults attīstījās par 8,7% retāk, salīdzinot ar pacientiem, kas lietoja aspirīnu.
Latvijā parasti pacientiem nozīmē klopidogrelu 75 mg/dienā, ja pacientam ir aspirīna nepanesība vai aspirīna rezistence. Minimālais lietošanas ilgums ir 6 mēneši.

Sekundārā profilakse
Aspirīna un klopidogrela kombinācija
Aspirīna un klopidogrela kombinētā terapija sekundārai insulta profilaksei netiek rekomendēta.
Turklāt statistiski ticami tika pierādīts augstāks asiņošanas risks pacientiem, kas saņēma kombinēto terapiju (3%), salīdzinot ar pacientiem, kas saņēma klopidogrela monoterapiju (1%).

Autora komentārsAtvērt
Redakcijas piezīmeAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties