Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:979147
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 13.10.2020.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 9 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Lambārtes muiža
No muižas laikiem saglabājies aizaudzis parks, dīķis, dažu saimniecības ēku paliekas, daži akmens kalti ceļa stabi. Muižas ēku vietā padomju okupācijas gados uzceltas siltumnīcas, kuras tagad stāv tukšas un sadauzītas.
Kādu laiku muiža piederēja Štakelbergai (1760-1837) - nozīmīga krievu augstmaņa un diplomāta meitai. Pēc vīra nāves viņa mantoja šo muižu. Pirms agrārreformas tās īpašnieks bija Kārlis Grothus.

Lambārtes baznīca
Lambārtes baznīca uzbūvēta jau 16. gadsimtā. Tagadējā kulta celtne radusies vēlāk. 1935. gadā tā atjaunota (par remontu iztērēti 15 000 lati), bet 1965. gadā pārtraukta draudzes darbība, inventārs aizvests uz lecavu un 1972. gada ugunsgrēkā gājis bojā. Pēc tam Lambārtes baznīcā ierīkots kolhoza kantoris un klubs. Nu tā ir pamesta.

Bijusī PSRS armijas kodolraķešu R-12 (SS-4 Sandal) Misas (Lambārtes) bāze
Netālu no Lambārtes atrodas PSRS laika R12, dvinas tipa pazemes raķešu bāze. 1964. gadā uzbūvētais objekts sastāv no četrām 35 metrus dziļām raķešu palaišanas šahtām, pazemes bunkuriem un komandcentru pa vidu starp šahtām. Ārējā bāzes teritorija ir izrakņāta un daudzas ieejas ir aizbērtas, tomēr galvenā ieeja ir daļēji atvērta un pa to var tikt iekšā. Bāze ir applūdusi un zemāk par kāpnēm, kas ved uz apakšējo stāvu tikt nevar bez penācīga aprīkojuma. Tāpat no četriem raķešu šahtām pilnā skaistumā var aplūkot tikai vienu, jo pārējās trīs ir jau nojauktas. Pēc nostāstiem stasta, ka 35 metru dziļumā atrodas palaišanas mehānisma vadības centrs, kas spētu izturēt un darboties pat pēc bumbu uzlidojumiem. Bāze ir izlaupīta, un jocīgākais ir tas, ka uz sienām tikai pāris vietās ir atrodami uzraksti, kādi citās šāda tipa bāzēs ir daudz vairāk.

Autora komentārsAtvērt
Redakcijas piezīmeAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties