Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
6,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:158609
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 26.05.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Nav
Laikposms: 2000. - 2010. g.
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  IEVADS    3
1.  KREDĪTA NEPIECIEŠAMĪBA    5
2.  KREDĪTA BŪTĪBA    7
2.1.  CEĻŠ PIE BŪTĪBAS    7
2.2.  KREDĪTA BŪTĪBAS JĒDZIENS    10
2.3.  KREDĪTA VEIDI    14
2.4.  KREDĪTA FUNKCIJAS    18
2.5.  KREDĪTA ATDOŠANAS GARANTS    19
2.6.  PATĒRĒTĒJA KREDĪTĒŠANA    20
2.7.  KREDĪTRISKS    21
3.  IZSNIEDZAMO KREDĪTU DINAMIKA LATVIJĀ    23
3.1  IZSNIEGTO KREDĪTU APJOMS PĒC FKTK DATIEM    23
3.2.  LATVIJAS BANKU KREDĪTPORTFELIS    24
3.3.  BANKU DARBĪBAS RADĪTĀJI 2008.G. 3. CETURKSNĪ    27
3.4.  UZKRĀJUMI NEDROŠIEM KREDĪTIEM    30
3.5.  VIDĒJĀS SVĒRTĀS PROCENTU LIKMES KREDĪTIEM    30
  IZMANTOTĀS LITERATŪRAS SARAKSTS    37
1.  Gada % likmes aprēkināšanas metode    37
2.  Nebankām izsniegtie kredīti   
3.  Nebankām izsniegto kredītu skaits   
4.  Banku aktīvi uz 2008. gadu septembri   
5.  Banku izsniegtie kredīti uz 2008. gadu septembri   
Darba fragmentsAizvērt

IEVADS

Vārdu „kredīts” mēs dzirdam gandrīz katru dienu. „Ne velti mēdz teikt — aizņemsies svešu naudu, bet jāatdod būs savējā. Šo skaisto iespēju virpulī bieži vien cilvēki neapzinās, ka lielu pirkumu iegāde parasti ir arī milzīgu saistību uzņemšanās. Jā, varam jau teikt, ka esam nonākuši banku atkarībā, darba devēju atkarībā, bet varbūt tomēr tā ir atkarība no savām vēlmēm — no tieksmes pēc naudas, komforta ērtībām.”
Pēc sociologa Klava Sēdlienieka viedokļa, Latvijas iedzīvotāju attieksme pret kredītiem ir „visai pozitīva”. Viņš saka:”Ja pirms pāris gadiem cilvēki rūpīgi domāja ņemt vai neņemt kredītu, tagad kredīti, it īpaši – patēriņa kredīti, ir neatņēmama dzīves daļa”. Visgrūtāk iedrošināties paņemt pirmo kredītu. Tomēr vēlāk cilvēks saprot, ka kredītos nav nekā briesmīga un labprāt grimst tajos.
Baltijas Izaugsmes Grupas (BIG) pētījuma rezultāti parādīja, ka visvairāk vajadzība pēc kredīta ir materiāli mazāk nodrošinātie cilvēki. Savukārt tie iedzīvotāji, kuru ienākumi ir samēra augsti un kuri trūkumu pēc naudas neizjūt, kredītus izmanto retāk. Rētāk griežās pēc kredītiem arī pensionāri. „Latvijā sāk attīstīties kreditēšanas kultūra. Tuvākajos trijos-četros gados mēs pārliecināti varēsim teikt par prātīgo un sabalansēto kreditēšanas kultūru”, - uzskata BIG valdes priekšsēdētājs Juris Pūce . Pēc specialistu prognozēm kreditēšanas struktūra Latvijā pakāpeniski izmainīsies un kredītu apjoms pieaugs.
Tomēr Latvijā šodien ir izveidojusies situācija, kad viena daļa banku piedāvā tik dārgus kredītus, ka uz tiem pat nav izdevīgi pieteikties, otra daļa - pilnīgi atklāti kredītus neizsniedz, bet trešā - izskata kredītpieteikumus tik ilgi, ka to jau var sākt uzskatīt par izvairīšanos no kārtējā prasītāja (piem. Nordea banka Latvijā piebremzēs ar kredītu izsniegšanu, kļūstot vēl izvēlīgāka, kam kredītu izsniegt un kam nē ). Iemesli tam ir vairāki. Pirmkārt, bankām pašreizējā ekonomiskajā situācijā naudas tiešām nav, savukārt starpbanku tirgū jau pietiekami ilgu laiku valda mežonīga neuzticēšanās. Otrkārt, potenciālie kreditētāji baidās par to, vai realizētie projekti būs dzīvotspējīgi un nauda, turklāt ar visiem procentiem, atgriezīsies bankā. Treškārt, ne reizi vien ir dzirdēts par sabūvētām privātmājām projektos paredzēto viesu namu vietā vai arī lauksaimniecības tehniku, kas vairāk gan izskatās pēc kaut kā cita. Taču šķiet, vēl salīdzinoši nesen absolūti nereāla varētu būt doma, ka pat apstiprinātam projektam nav nekādas nozīmes, jo ir pietiekami daudzas bankas, kas to nav ar mieru kreditēt.
Pēdējā laikā arvien biežāk tiek runāts par to, ka, pieaugot inflācijai un notiekot ekonomikas lejupslīdei, arvien biežāk rodas finansiālas problēmas ar kredītu atmaksu. Statistika rāda, ka vairāk nekā puse Latvijas iedzīvotāju pēdējo divu gadu laikā saskārušies ar situāciju, ka pietrūkst naudas līdz nākamajiem regulārajiem ienākumiem. Tomēr Latvijas iedzīvotāji arvien vairāk māk pārvarēt šķērsļus, lai paņemtu kredītus un vieglāk tiek galā ar situācijām, kad pietrūkst naudas un ir kad tā ir jāgriežās kredītiestādēs. Vairāk nekā pusei Latvijas iedzīvotāju nācās saskarties ar situācijām, kad pietrūkst naudas līdzekļu un tikai piektā daļa no tiem mēģina iztikt bez kredītiem. .
Kursa darba pētījuma objekts ir kredīts. Tā būtība un nepieciešamība. Kursa darba mērķis saprast kredīta būtību, parādīt kreditēšanas veidus gan fiziskām personām, gan juridiskām personām. Kā arī parādīt visas nianses, kuras ir saistītas ar kredīta saņemšanu un to atmaksāšanu. Lai sasniegtu kursa darba mērķi, ir jāveic sekojošie uzdevumi:
1. jāizpēta kredīta būtība un loma;
2. tiek piedāvāts jauns kredīta definējums;
3. jāizanalizē izsniegto kredītu dinamika pašreizajā ekonomiskajā situācija Latvijā;
4. jāizpēta Latvijas komercbanku piedāvātos kredīta veidus un ar to saistītu risku;
5. jāizanalizē piedāvštus grafikus un attēlus , kuri atspoguļo kredītēšanas situāciju Latvijā;
6. uz analīzes un izpētes pamata izdarīt secinājumus par kreditēšanas nepieciešamību vai otrādi - noraidīt kredītu izmantošanu kā tādu.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties