Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
14,20 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:316227
 
Vērtējums:
Publicēts: 03.02.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 6 vienības
Atsauces: Nav
Laikposms: 2000. - 2010. g.
Darba fragmentsAizvērt

Ievads
Lielākā daļa apaļkoksnes tiek pārstrādāta sazāģējot vai sadalot dažāda izmēra zāģmateriālos. Apaļkoksnes sazāģēšanai zāģmateriālos mūsdienās lieto daudzas un dažādas tehnoloģiskās iekārtas un tehnoloģijas. Patreiz izsverot visus faktorus, koksni visvieglāk un vienkāršāk ir sadalīt ar ķīļveida griezējinstrumentu- zāģripu, lentzāģi, gaterzāģi. Tādēļ arī pamatā visā pasaulē un arī Latvijā lieto ķīļveida griežņus, kuru rezultātā daļa koksnes tiek pārvērsta skaidās. Lai samazinātu šos koksnes zudumus, kuri pāriet skaidās cenšas lietot pēc iespējas plānākus griezējinstrumentus. Līdz ar to pieaug prasības pēc griezējinstrumenta materiāla, sagatavošanu darbam un tiek strādāts pie griezējinstrumentu formas pilnveidošanas.
Lai veiksmīgi realizētu koksnes griešanu, visos modernajos kokzāģēšanas cehos lieto pusautomātiskos vai automātiskos materiālu tranportiekārtas. Principā visos kokzāģēšanas cehos ir transportiekārts ar mehanizētu materiālu padevi, jo pārvietojamie darba priekšmeti ir dažāda izmēra un smagi.
Izvēloties baļķu sazāģēšanas tehnoloģiskās iekārtas, jāņem vērā sazāģējamo baļķu izmēri, koku sugas, koksnes kvalitāte, ražojamās produkcijas veids, daudzums un citi faktori.
Rūpīgi sastādot baļķu sazāģēšanas plānu, tiek nodrošināts zāģmateriālu maksimāls kvantitatīvs un kvalitatīvs iznākums saskaņā ar specifikāciju. Neievērojot baļķu sazāģēšanas specifikāciju varam zaudēt no lietderīgā iznākuma. Tas ir vairāk koksnes aiziet nomaļos vai skaidās. Jāņem vērā arī faktors, ka sastādītā specifikācija ir atbilstoša ideālas formas baļķim, bet reāli baļķi ir ar līkumainību, nevienādas formas, dažādu raukumu utt.
Šajā kursa projektā kā tehnoloģiskās iekārtas ir izmantotas divas lentzāģmašīnas ZHL 64 baļķu sazāģēšanai brusās un ZHL 120 brusu sazāģēšanai dēļos. Šo iekārtu izmantošana ir lietderīga, jo ar tām var panākt pietiekami lielu ražību. Dēļu apmalošanai ir izmantota ripzāģmašīna RGZ-1-450.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties