Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
14,20 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:512576
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 12.09.2019.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 12 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Rotaļas/Spēles    3
  Dziesmas    6
  Mīklas    9
  Sakāmvārdi    11
  Ticējumi    12
  Tradīcijas    14
  Dainas    16
  Anekdote    18
  Raksturīgākie ēdieni    19
  Telpu rotājumi    20
  Izmantotā literatūra    21
Darba fragmentsAizvērt

Raksturīgākie ēdieni
Miķeļi ir visbagātākie svētki, jo tikko novākta raža. Galdu klāj gardiem ēdieniem, bet go-da vietā ir liels rudzu maizes klaips ar Jumja zīmi.
Galdautu Miķeļdienas svētku galdam izvēlas baltu vai dzeltenu. Var klāt arī nebalināta lina galdautu. Galdu rotā nelieliem labības kūlīšiem, vārpu vainagiem, pīlādžu zariem. Augļus var novietot tieši uz galda, apakšā paliekot rudens lapas, vai arī pītos groziņus. Vāzē var ielikt rudens ziedus – asteres, dālijas, miķelītes.
Miķeļos galdā liek dažādus plāceņus, svaigas gaļas ēdienus ar dārzeņu piedevām, brandžu vai pupstus (zirņi vai pupas, novārīti ar visām pākstīm), pladas (rupjas rudzu maizes plācenīši; ar pirkstu iespieda bedrītes sviestam, pāri pārlika krējumu), alu. Kauj cūkas, jērus, gaiļus. Vāra arī zupu no aitas galvas, kuņģa, zarnām, plaušām un kartupeļiem.

Rupjais rudzu rausis.
No rupjas rudzu maizes izveido apmēram 2 cm biezu un 20 cm garu mīklas kārtu. Virsū liek smalki sagrieztu žāvētu speķi, sasmalcinātus sīpolus, pārkaisa piparus. Pildījumu pārklāj ar otru mīklas kārtu, tā izveidojot mazu kukulīti. To nolīdzina, ar pirkstiem iespiež sānu rievas un cep maizes krāsnī apmēram 45 min. Ēd karstu vai aukstu. Dažos apvidos speķa vietā liek veselu notī-rītu siļķi.

Pladas.
No raudzētas rupju rudzu miltu mīklas veido apaļus vai ovālus plācenīšus. Virsū liek sviesta pi-ciņas vai speķa gabaliņus. Cep mērenā siltumā.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties