Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:108032
 
Vērtējums:
Publicēts: 04.01.2017.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Ļoti apbrīnojama un skaista tradīcija Lietuvā ir olu krāsošana ar karstu vasku, tieši tāpēc Lietuva vienmēr ir izcēlusies dažādos starptautiskos olu krāsošanas konkursos, jo saglabājusi šo seno tehniku, kas olas padara par maziem mākslas darbiem. Šim darbiņiem ir piemērotas vaska sveces un citi izstrādājumi, to skaitā arī bišu vasks. Tā kausēšanai noder eļļas lampiņas, neliels metāla trauciņš kausēšanai un mazās tējas svecītes. Var izmantot arī alumīnija karoti, tad to nepieciešams iestiprināt koka statīvā. Piemērotākas ir olas ar balto čaumalu. Vēl vajag vairāku veidu olu krāsas, kuras piedāvā lielveikalos. Katru no tām sajauc ar ūdeni atsevišķā pietiekami dziļā trauciņā, lai šķīdums pilnīgi apņemtu olu. Rakstu zīmēšanai izraugās kniepadatas, kuras iestiprina kociņā vai zīmuļa galā iestrādātā dzēšgumijā. Platāku ornamentu veidošanai der arī redīsspalvas. Vēl nepieciešamas salvetes vai papīra dvieļi olu nosusināšanai, šķīvītis un ass nazis vaska sasmalcināšanai un karote.

Pavasara saulgriežu svinēšana Latvijā
Latvijā pavasara saulgriežiem tāpat kā Lietuvā ir liela saistība ar kristiešu tradīcijām, taču aktuālas, protams, ir arī pagāniskās tradīcijas un rituāli. Lieldienas latviešiem ir auglības svētki, tāpēc aktuālākais Lieldienu simbols ir auglības simbols- ola.
Par populārākajām Lieldienu tradīcijām Latvijā uzskata vārtītu olu krāsošanu un dažādām aktivitātēm, kas seko pēc šīs krāsošanas un šūpošanos šūpolēs. Jo kurš gan nezina latviešu vispazīstamāko Lieldienu ticējumu, ka jo vairāk šūposies, jo mazāk visu nākošo gadu miegs nāks un vasarā odi nekodīs. Ar Lieldienām saistītas arī tādas tradīcijas, ka meitas dod olas puišiem par šūpošanu, kas zemtekstā nozīmē, ka meitas tādējādi slavina auglību. Ar olām ir ierasts mainīties, sisties. Nedrīkst aizmirst, ka pavasara saulgriežos tāpat kā ziemas saulgriežos svarīgs ir saules simbols un Lieldienās šo sauli simbolizē neviens cits kā ola.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −5,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1358309
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties