Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
5,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:460104
 
Vērtējums:
Publicēts: 04.01.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

1.Ievads
Vieta, kurā mūsdienās ir sastopama suga (taksons) tiek saukta par areālu, kur tā spēj pilnībā attīstīties, dzīvot un dot auglīgus pēcnācējus. Divi identiski areāli dabā var pastāvēt tikai simbiozes gadījumos, bet citādi divi vienādi areāli nepastāv, tomēr tos var klasificēt pēc vairākiem parametriem. Bioģeogrāfijā ir iedalītas četras dimensijas, kuras ietvaros klasificē areālus. Viena no tām ir zonalitāte, kas saistīta ar dabas apstākļu maiņu virzienā no ekvatora uz poliem. Šajā dimensijā izdala 10 bioģeogrāfiskās zonas: arktiskā, boreālā, temperātā, submeridionālā, meridionālā, boreosubtropiskā, austrosubtropiskā, austrālā un antarktiskā. Nākošā dimensija ir kontinentalitāte, kur sauszemi pēc kontinentalitātes pakāpes dala četros sektoros – okeāniskais, subokeāniskais, subkontinetālais un kontinetālais. Lai raksturotu sugu izplatību pa kontinentiem un to daļām, izmanto sektoritātes dimensiju. Tā atšķiras katram autoram atkarībā no mēroga, kādā sugu areāli tiek skatīti un no pētāmās teritorijas. Viduseiropā pamatā izmanto šādus sektorus: Cirkum-, Eiropas, Eirāzijas, Eirosibīrijas. Kā ceturto izdala augstumjoslojuma dimensiju, kas pēc būtības ir līdzīga zonalitātes dalījumam, tikai tiek vērtēts vertikālā skatījumā, jo kalnos palielinoties augstumam virs jūras līmeņa, secīgi mainās veģetācijas zonas.
Sugas areāla aprakstīšanu sauc par areāla diagnozi, ko veido no tā, kādas bioģeogrāfiskās zonas un sektorus suga aizņem. …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties