Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:866222
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 26.03.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Cilvēks piedzimst ar bezzobu žokļiem. Aptuveni 6 mēnešu vecumā sāk šķilties piena zobi, un aptuveni 2 gadu vecumā beidz veidoties piena zobu sakodiens.
No 6 gadu vecuma sāk šķilties pastāvīgie zobi, sākas maiņas sakodiens, no kura pakāpeniski izveidojas pastāvīgo zobu sakodiens.12-13 gadu vecumā cilvēkam ir 28 pastāvīgie zobi. Izkrīt pēdējais piena zobs. Paiet vēl apmēram 5 gadi (un vairāk), kad izaug pēdējie 4 dzerokļi – t. s. gudrības zobi (parasti 18-20 g. v.). Pilns komplekts ir 32 zobi. Arī pastāvīgo zobu sakodienā notiek vecumpārmaiņas. Fizioloģiska zobu nodilšana ir dabisks process, cilvēkam novecojot. Vecumā (ap 80 gadiem) zoba apkārtējie audi atkāpjas un zobu zaudējums tāpat uzskatāms par dabisku parādību.
Taču lielākoties zobi sāk bojāties un tiek zaudēti jau 13-16 gadu vecumā. Tas ir patoloģisks process, kas atkarīgs no mūsu pašu attieksmes pret saviem zobiem (higiēniņas prasību ievērošana, pareizs uzturs), kā arī no ģenētiskajiem un citiem faktoriem.
Jāpiebilst, ka pēdējā laikā mēdz būt arī ievērojamas atkāpes no šiem rādītājiem – zobi šķiļas krietni agrāk.
Lai maiņas sakodiena laikā zobu nomaiņa noritētu bez sarežģījumiem, svarīgs priekšnoteikums ir labi attīstīti žokļi. Spēcīgi un pareizi attīstīti žokļi veidojas tikai tiem bērniem, kuri sakodienu slogo, proti, lieto pareizas konsistences uzturu, un kuriem zobu rindu vai žokļu deformācijas nav izveidojušās, kaut gan ir zaudēti kariozi piena zobi. Tā kā pastāvīgie zobi ir lielāki nekā piena zobi, žokļi aug intensīvāk, bet līdz ar to starp piena zobiem parādās spraugas. Uztraukumam nav pamata, tas norāda, ka žoklis attīstās normāli un pastāvīgie zobi varēs brīvi novietoties zobu rindā. Ja žokļu attīstība ir traucēta, zobi šķiļas ārpus rindas, jo tiem pietrūkst vietas. Šādos gadījumos jāgriežas pēc palīdzības pie ortodonta. Dažreiz pusaudži raizējas par savu zobu izskatu – par krāsu, lieluma, novietojumu vai sakodienu. Lielums un krāsa pa lielākai daļai ir ģenētiski noteikts, kaut gan dažas antibiotikas un citas vielas, piemēram, tabaka, var zobu emalju padarīt dzeltenu.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties