Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:895344
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 21.01.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Os occipitale- zināmā mērā atgādina muguras skriemeļus un tāpēc to var uzskatīt par pāreju no kakla daļas uz galvaskausu. Os ocipitale norobežo smadzeņu dobumu no ventrālās un kaudālās puses. Pakauša kaulam izšķir pamatu jeb ķermeni, sānu daļas un pakauša kaula zvīņu, kas saaug tikai pēc dzimšanas.
Pars basilaris (pakauša kaula ķermenis) atrodas smadzeņu dobuma apakšējā malā un ar savu priekšējo galu savienojas ar os sphenoidale (ķīļa kaulu).iekšpusē uz os occipitale pars basilaris augšējās malas nenovērojama fossa pontis, bet kaudāli no tās fossa medullae oblongatae. Pars basilaris norobežo foramen lacerum (robaino caurumu) no mediālās puses.
Os occipitale partes laterales (sānu daļas) apņem foramen magnum (lielo caurumu). Ventrāli un laterāli no foramen Magnum atrodas divi condyli occipitales (pakauša kaula kondiļi), kas veido locītavu ar atlantu. Katra kondiļa laterālajā pusē atrodas processus jugularis (rīkles izaugums), kas ir samērā garš un viegli izliekts uz ārpusi. Starp processus jugularis un condyli occipitale atrodas fossa condylaris ventralis, kurā redzams canalis n. hypoglossi (zemmēles nervu kanāls).
Squama occipitalis (pakauša kaila zvīņa) atrodas smadzeņu dobuma kaudālājā pusē. Zvīņas ārējo virsmu cirsta nuchae (pakauša kaula šķautne) sadala divās daļās: pars nuchalis (pakauša daļā) un …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties