Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:761743
 
Vērtējums:
Publicēts: 12.07.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 6 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Mišels Fuko (1926-1984) ir franču filozofs un vēsturnieks, kas pievērsies psiholoģijas vēstures studijām. Viņš pats sevi neuzskatīja nedz par filozofu, nedz vēsturnieku, nedz politiķi, savos pētījumos pievēršoties visām jomām.
Fuko interesējās par varas jautājumu – viņu interesēja varas rašanās, dažādi tās paveidi un īstenošanas mehānismi. Viņš interesējās par to vēstures daļu, kura viņaprāt novedusi līdz tiem sociālās kontroles mehānismiem, kas tiek izmantoti mūsdienu sabiedrībā.
Par svarīgāko varas un kontroles mehānismu rašanās cēloni Fuko uzskata zināšanas. Katrā varas mehānismu izpausmē, kas nodrošina kontroli nepieciešamas zināšanas par indivīda uzvedību, citādi kontroles mehānismi nedarbojas. Fuko runā par kontroles mehānismu postošajām sekām, nenorādot cēloni. Fuko uzskata, ka lielākas zināšanas liek rasties spēcīgākiem varas un kontroles mehānismiem. Zināšanas ļauj pakļaut, bet pakļaušanas iestādes (cietumi, slimnīcas, skolas u.c.) ļauj attīstīties zināšanām.
Mūsdienās likuma spēku aizstājis psihisko un morālo normu spēks. Tādējādi cilvēka likteni nosaka tas, vai viņa rīcība atbilst subjektīvām, sabiedrībā formulētām normām, nevis likumam. Tomēr Fuko norāda, ka cilvēku neveido tikai pasīva pakļaušanās varai.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1128615
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties