Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:875839
 
Vērtējums:
Publicēts: 13.03.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Pamatskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Zilā krāsas simbolizē garīgumu. Pretēji sarkanajai krāsai tā ir vēsa un vairākumā gadījumu noskaņo cilvēkus uz pārdomām. Apziņas dzīļu psiholoģijas pasrtāvji to saista ar dvēseles atbrīvošanos, vieglu, nesaspringtu un pārdomātu dzīves ievirzi. Tā ir debesu krāsa, G. Heincs-Kors izsakās, ka zilā esot „visdziļākā un nemateriālā krāsa, patiesības medijs, nākosā tukšuma caurspīdīgumu: gaisā, ūdenī, kristālā un dimantā.” Tādēļ zilā krāsa ir debesjuma krāsa. Politiskajā simbolikā zilo krāsu piedēvē liberāļiem. Islāms zilo krāsu tiek piesaistīta planētai Merkuram un metālam alvai. Islāma zilā krāsa tika vērtēta tās transcendentālā, mistiskā rakstura dēļ, veļ tiek uzskatīta par mistiskās apceres krāsas, pietuvināšanās dievišķajai būtībai. Senajā Ēģiptē zilā krāsa nozīmēja patiesību. Tāpēc augsti tika vērtēts zilais akmens – lazurīts.
Zilās krāsas vispārēja nozīme – debesis, noslēpumainību, misticismu, svētumu, garīgumu, pastāvību, taisnīgumu un pilnību.
Zilās krāsās nozīme reliģijās un mācībās ir patiesība, intelekts, gudrība, lojalitāte, pastāvība, bezgrēcība, tīri nolūki, laba reputācija, dvēseles plašums, miers, apcere, vēsums. Dziļumi, ūdeņi, sievišķā ūdens, stihija, pirmatnējā vienkāršība. Bezgalība telpa, kas būdama tukša, var saturēt visu. Ķīnā kā debesu zilā, Lielās Mātes, Debesu valdnieces krāsa, dievību un debesu spēka krāsa attēlots kā Zilais pūķis. Senajā Ķīnā zilā krāsa simbolizēja Pavasara Gadalaiku, Austrumu debespusi, Jupitera planētu un pūķi kā dzīvnieku-simbolu.
Zilā krāsas Psihofizioloģiski ietekme. Krāsa būtiski ietekmē cilvēka psihisko stāvokli. Krāsas iedarbojas uz jūtām, nevis loģiku. Zilā krāsa uz acs tīkleni attālina un samazina priekšmetu. Zilā rada ir pasīva, Nomierina un pat nomāc nervu sistēmu, tāpēc mazina trokšņu, karstuma, putekļu un citu kairinājumu iespaidu. Labi saglabā krāsainību arī redzeslauka malās.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −0,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1136543
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties