Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:284475
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 18.05.2015.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Turpinot runāt par Beatrīči, Dantes sapni, kura savā ziņā bijusi mūza un iedvesmas avots, Z. Mauriņa atklāj, ka Beatrīčes nāve, iespējams, glābusi Dantes spozmi. „Viņa nepiederēja tik daudz dzejniekam, kā debesīm, varbūt ka viņas tuvums, viņas pieskāriens būtu sarāvis debešķīgo plīvuri un mirdzumu pārvērtis pelnos.” Ne velti bieži cilvēki saka, ka citur zāle zaļāka – tas, kas mums nav sasniedzams, liekas debešķīgs, taču uzreiz, kā to iegūstam, tas zaudē savu brīnišķīgumu. Arī Imants Ziedonis ir teicis „Jo tas, kas dabūts, it nekur nav liekams, un tas, kas liekams, ir tik nepietiekams.”
Katra soneta priekšā Dante prozas tekstā paskaidrojis, ko vēlas pateikt. Šis darbs „Vita Nuova” varbūt ir vienīgais, kurā prozas un poēzijas savienojums savijās, netraucē viena otrai.
Vēl viena dzīves patiesība izteikta pēc gadījuma, kad Beatrīče pasveicinājusi Danti un viņa dzīve mainījusies – viss, kas līdz šim noticis, kļuvis nenozīmīgs. Katrs no mums tāpat zina, ka mēdz pienākt diena, kad esam savādāki, nekā bijām vakar, nekas īpašs nav noticis, taču esam mainījušies. Diemžēl apkārt esošie cilvēki ne vienmēr spēj to saprast un var gadīties, ka dažs no mūsu dzīves aiziet. Tāpat arī paši bieži apjaušam, ka lietas, ko apbrīnojām vakar, šodien liekas vienaldzīgas un neprasa mūsu ievērību.
Gan „Jaunajā Dzīvē”, gan „Dievišķajā Komēdijā” Dante nevēlas pievērst pagānus īstajai ticībai, viņš tikai „dzied par saviem iekšķīgiem šķīstīšanās ceļiem.”

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties