Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:941772
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 11.09.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Mājaslapu veidošanas principi
Pašreizējās Web tehnoloģijas ļauj ievietot Internetā ne tikai statisku informāciju un attēlus, bet arī katru lapas apmeklētāju uzrunāt personiski, piedāvājot iespēju pašam izvēlēties interesējošās tēmas un pakalpojumus.
Labai Web lapai ir jābūt interesantam izskatam, saturam un vienkāršai un ērtai navigācijas sistēmai. Taču svarīgākais, kas nepieciešams jebkurai Web lapai, lai to regulāri apmeklētu, ir aktuāla informācija un iespēja ar to vienkārši strādāt.
Veiksmīga Web vieta regulāri jāatjaunina, turklāt apmeklētājiem jābūt iespējai redzēt jaunumu kopsavilkumu, proti, kas ir mainījies šajā lapā. Svarīgi arī laiku pa laikam (reizi gadā) mainīt Web vietas vizuālo izskatu, informācijas izvietojumu un navigāciju. Tas veicina apmeklētāju interesi par šo vietu un ļauj izvērtēt un atjaunināt, kā arī pārkārtot lapā pieejamo informāciju.
Internet mājaslapas (Web site) sākas ar sākumlapu (homepage). Sākumlapā parasti norāda vispārējo informāciju par mājaslapu un saites uz citām mājaslapas sadaļām (vai jebkuriem citiem Internet resursiem).
Vietu uz Internet servera mājaslapu izvietošanai sauc par tīmekļa vietu (Web space).
Tīmekļa vietas adresi, pēc kuras mājaslapu var atrast Internet tīklā, nosaka Internet pakalpojumu sniedzējs (IPS). Katrs Internet pakalpojumu sniedzējs nosaka savu noklusētā faila vārdu. Noklusētais fails tiks atvērts, ja attiecīgā tīmekļa adrese tiks pieprasīta bez faila vārda. Parasti noklusēto failu vārdi ir Default.htm vai index.html. Šos failu vārdus ir jālieto sākumlapai. Tādā gadījumā jūsu tīmekļa vietas adresē nav jānorāda sākumlapas faila vārds. To serveris atradīs pats un pārsūtīs klientam. Tādējādi jūsu tīmekļa vietas adrese kļūst īsāka un pārskatāmāka. Mājaslapas adrese beidzas ar jūsu lietotājvārdu, ja lietotāja mape atrodas aiz domēna vārda (vispārējā gadījumā protokols://resurss.serveris.domēns/lietotājvārds) vai ar domēna vārdu, ja lietotāja mape atrodas pirms domēna vārda (vispārējā gadījumā tas ir protokols://resurss.lietotājvārds.serveris.domēns).
Lai veiksmīgi izveidotu mājaslapu (HTML dokumentu kopu), jāpārzina iespējas, kādas piedāvā Internet tehnoloģijas, un principi, kā šīs iespējas izmantot. Mājaslapa visvienkāršākajā gadījumā sastāv no viena HTML faila (dokumenta). Mājaslapas failā izvietotos attēlus glabā atsevišķos JPG vai GIF formāta failos. Par lapas fonu var derēt kāds attēls, kas atbilst vienam no šiem diviem formātiem.
Par HTML dokumentu sauc vienu HTML formāta failu, kas var būt viena daļa no mājas lapas. Parasti mājaslapa sastāv no vairākiem šādiem failiem. HTML dokumentos var izvietot dažādus elementus: caur kuriem notiek navigācija (saites), kuri palīdz orientēties lapās un kuri veido lapas noformējumu utt.
Par labu uzskata tādu mājaslapas konstrukciju, kuru veidojot, ir ievēroti šādi principi:
1. Pirmā (noklusētā) lapa skaidri parāda sākumlapas mērķus, un tās ielāde nav apgrūtināta ar lielu grafikas daudzumu.
2.
Sākumlapas faila vārds atbilst servera noklusētajam failam.
3. Atrodoties jebkurā mājaslapas sadaļā, saprotama atrašanās vieta kopējā mājaslapas struktūrā un ir pieejamas saites vismaz uz mājaslapas sākumu.
4. Ja mājaslapa ir vairākās valodās, sākumlapā ir valodas izvēles iespējas, un to izdarot, valoda nav jāizvēlas atkārtoti.
5. Mājaslapa ir viegli atpazīstama pēc tās nosaukuma. Mājaslapas adresi pievienojot pārlūkprogrammu grāmatzīmēm, tajās būs redzams mājaslapas nosaukums.

Autora komentārsAtvērt
Redakcijas piezīmeAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties