Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:845238
 
Vērtējums:
Publicēts: 15.02.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Pamatskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Volfgangs Amadejs Mocarts 1789
Volfgangs Amadejs Mocarts (vācu: Wolfgang Amadeus Mozart), dzimis 1756.g. 27.janvārī, miris 1791.g. 5.decembrī. Bija izcils austriešu komponists. Lai gan nodzīvojis tikai 36 gadus, šai laikā uzrakstījis ļoti daudz skaņdarbu: apmēram 50 simfoniju, 19 operu, sonātes, kvartetus, kvintetus, Rekviēmu un daudzus citus dažadus skaņdarbus kopumā ap 626.

Biogrāfija
Mocarta bērnība
Mocarts ir dzimis Zalcburgā. Viņa tēvs Leopolds Mocarts bija vijolnieks, komponists, ērģelnieks, un vadīja orķestri Zalcburgas firsta galmā, viņš bija arī sava dēla pirmais pedagogs. Jau no četru gadu vecuma Volfgangs spēlējis klavesīnu, mēģinājis arī sacerēt mūziku. Sešu gadu vecumā zēns jau izpildīja virtuozus, sarežģītus skaņdarbus. Tā kā apkārtējie nebeidza apbrīnot zēna dotības, tēvs nolēma Volfgangu kopā ar viņa māsu vest ceļojumā. Pirmais koncertceļojums bija triumfāls un ilga trīs gadus. Mocartu ģimene apmeklēja Minheni, Vīni , Parīzi, Londonu, Amsterdamu, Hāgu, Ženēvu. Mazais virtuozs spēlēja sarežģītus skaņdarbus gan uz klavesīna, gan uz vijoles un ērģelēm. Lai uzjautrinātos, klausītāji lika zēnam spēlēt uz taustiņiem, kas bija apklāti ar lakatu vai arī izpildīt sarežģītas pasāžas ar vienu pirkstu. Parīzē Volfgangs uzrakstīja savas pirmās sonātes vijolei un klavierēm, bet Londonā - simfonijas. Pēc atgriešanās Zalcburgā, tēvs turpināja mācīt zēnam kompozīciju, līdztekus tam, Volfgangs apguva arī aritmētiku, vēsturi, ģeogrāfiju un valodas.

11 gadu vecumā Mocarts sarakstīja savu pirmo operu. 14 gadu vecumā Volfgangs ar tēvu devās otrajā koncertceļojumā - uz Itāliju, apmeklējot Romu, Milānu, Florenci. Milānas operteātris pasūtīja Mocartam operu, kuru vēlāk izrādīja ar lieliem panākumiem. Itālijā pavadītajā laikā jaunais komponists ievērojami paplašināja savas zināšanas un guva izcilus panākumus. Itāliešus arī pārsteidza Volfganga neticami smalkā dzirde un ģeniāla atmiņa. Noklausījies Romas Siksta kapelā daudzbalsīgu kora skaņdarbu "Mizerere", Mozarts to iegaumēja un, pārnācis mājās, to precīzi pierakstīja. Šis skaņdarbs bija baznīcas īpašums un par nošu iznešanu no kapelas draudēja bargs sods, bet Mocarts nebija notis ne iznesis, ne parrakstījis, viņš tās bija iegaumējis! Tomēr, neskatoties uz gūtajiem panākumiem, viņam neizdevās Itālijā atrast darbu un nācās atgriezties mājās - Zalcburgā. Bet arī dzimtā pilsēta nenovērtēja Mocarta talantu.

Grūtie brīži Mocarta dzīvē

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties