Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:686051
 
Vērtējums:
Publicēts: 23.05.2003.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

VESTURE
Jau 9.gt. p.m.ē. Latvijas teritorijā bija akmens laikmeta mednieku apmetnes. 3.gt. p.m.ē. šeit jau dzīvoja somugri, bet 2.gt. 1.pusē p.m.ē. ienāca pirmbaltu ciltis. Veidojās baltu (kuršu, letgaļu, sēļu, zemgaļu) un Baltijas somu (lībiešu) cilšu kultūras. Mūsu ēras 10.–13.gs. pastāvēja pirmie valstiskie veidojumi.
12.gs. Latvijas teritorijā kopā ar vācu tirgotājiem ieradās katoļu garīdznieki, kas centās pievērst vietējos iedzīvotājus katoļticībai. Pēc neveiksmīgiem mēģinājumiem panākt to mierīgā ceļā, viņi ar Zobenbrāļu ordeņa palīdzību uzspieda ticību ar varu, pakāpeniski pakļaujot vietējos iedzīvotājus. Varas nostiprināšanai tika dibināts Livonijas ordenis. Tika izveidota Vācijai pakļautu Livonijas valstu konfederācija, kas pastāvēja 1237.–1561. 1520.gadā Livoniju sasniedza reformācija.
Krievijai bija nepieciešama izeja pie Baltijas jūras un tādēļ tā uzsāka Livonijas karu (1558–1583). 1561.gadā Livonija beidza pastāvēt. Karā iejaucās Žečpospolita un Livonijas teritorija tika sadalīta starp Žečpospolitu un Zviedriju: pēc kara izveidotās Pārdaugavas hercogiste un Kurzemes un Zemgales hercogiste kļuva atkarīgas no Žečpospolitas. Polijas–Zviedrijas kara (1600–1629) laikā zviedri ieguva Rīgu un lielāko daļu Pārdaugavas hercogistes, izņemot Latgali. Šis novads palika poļu varā un tika nosaukts par Inflantiju.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1114140
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties