Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
7,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:446551
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 19.05.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

1.1. Valsts zinātnes priekšmets – šo jēdzienu definē Makjivelli. Valsts un tiesības rodas vienlaikus. Tiesības nevar pastāvēt bez valsts un citādi. Pēta valsts formu, f-ju sadalījumu starp attiecību vēsture lielā mērā liecina par kariem, mili­tārajām savienībām un citiem pūliņiem, lai saglabātu vai pa­plašinātu savu teritoriju.Ja vadonim tas izdodas, tad viņš valstīm un pašvald., tiesu varu, politiku, morāli.
1.2. Valsts ir teritoriāla organizācija, jo tā sargā savas robežas, lai neļautu ienaidniekam sagrābt savu teritoriju. Teritorijas neaizskaramības aizsardzība ir valsts galvenais un neapstrīdamais uzdevums. Valsts neatņemama īpašība ir ne tikai teritorija, bet arī tauta,jo ja tauta zaudē varu pār teritoriju, zaudē arī savu valsti. Valsts neatņemama īpašība ir arī tieksme pēc savas varas ekskluzivitates pār iedzīvotājiem un teritoriju, pēc monopola, kurš izslēdz visas citas valstis.
Valstu un starpvalstu attiecību vēsture lielā mērā liecina par kariem, mili­tārajām savienībām un citiem pūliņiem, lai saglabātu vai pa­plašinātu savu teritoriju.Ja vadonim tas izdodas, tad viņš gūst panākumus Runājot par valsti, valsts sastāv no trijiem elementiem: no augstākās varas, pastā­vīgiem iedzīvotājiem, kuri atzīst šo varu, un teritorijas. Pat ja daļa iedzīvotāju ir klejotāji, valsts sa­glabā savu raksturu. Valsts teritorija ir arī valstij piederošie gaisa un ūdens satiksmes līdzekļi, kas atrodas citas valsts teritorijā, kā arī valstspārstāvniecības. Valsts ir teritoriāla organizācija arī cita nozīmē: kritērijs, kurš nosaka piederību pie valsts un pie tās pilsoņiem, nav ne dzimtu un cilšu saiknes, ne etniskā izcelsme. Tā ir dzīvošana atbilstoši ilgi kādā noteiktā teritorijā, kā arī tās sabiedriskās varas atzīšana, kura kontrolē šo teritoriju. Saites ar teritoriju ir svarīgākas par radniecību ar senčiem, kuri ieradušies no sve­šas valsts un apmetušies uz pastāvīgu dzīvi citā valstī. Tātad etniskais ķīnietis ir nevis Ķīnas, bet gan Austrālijas pilsonis, ja viņš pastāvīgi dzīvo Austrālijas valsts teritorijā un šī valsts atļauj viņam būt par tās pilsoni.
2.2 Tiesiska valsts ir tāda valsts, kurā: institūcijas tiek radītas, organizētas un kontrolētas atbil­stoši likumam; valsts institūciju kompetences regulē likums un vadošās iejaukšanās robežas patiešām ievēro valsts; pārvaldes metodes, kuras lieto valsts aparāts un valdošā grupa, atbilst likumam; varas ļaunprātīga izmantošana vai valsts nelikumīgās dar­bības fakti ir samērā reti, bet, ja gadās, pilsoņi un to apvie­nības nav bezpalīdzīgas, tiem ir savu tiesisko interešu aizstā­vības līdzekļi;tiek ievērots formālā taisnīguma princips, kurš pauž, ka pret subjektiem, kas atzīta par pārāku (piemēram, vecums, dzimums, profesija), jāizturas vienādi; vienlīdzībai likuma priekšā, kura ir iespē­jama, pateicoties formālā taisnīguma principam, jābalstās uz tiesisko vienlīdzību jeb uz tādu likuma saturu, kurš nevienu nediskriminē un nerada privilēģijas;
likums ir atklāts, to izsludina atbilstošā laikā, lai visiem būtu vienlīdzīgas iespējas iepazīties ar tā saturu.
Lai pilsoņi nebūtu bezpalīdzīgi, saskaroties ar likumpārkāpšanu no valsts puses, lai mazinātu nelikumīgu darbību šķieta­mību pašā likumā, ir daudzas institūcijas, kuras sauc par likuma varas garantijām. Institucionālās garantijas var iedalīt trijās kategorijās: iekārtas, likumdošanas un procesuālās kategorijās.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −6,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1209986
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties