Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
6,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:368495
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 15.11.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 1 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

VIKTIMOLOĢIJA —
MĀCĪBA PAR NOZIEGUMU UPURIEM
6.1. Viktimoloģijas jēdziens un saturs
Nozieguma upuris ir specifisks kriminoloģisko pētījumu objekts. Lai gan krimi­nālnodarījumā ir iesaistītas vismaz divas personas — noziedznieks un cietušais, ilgstoši un detalizēti tika pētīts tikai nozieguma subjekts — noziedznieks. Kriminālnodarījumā iesaistītā otrā puse — upuris — apzināta un dziļāk pētīta praktiski netika.
Tikai 20. gadsimta vidū atsevišķi kriminologi pievērsās arī noziegumu upu­riem. 1941. gadā publicētajā darbā “Piezīmes par interakciju starp noziedznieku un upu­ri” Hanss fon Getings (1887 — 1974)1 rakstīja, ka nozieguma upuris nav tikai pa­sīvs objekts, bet ir arī aktīvs kriminalizācijas subjekts. Nozieguma upuris (cietušais) piedalās nozieguma sākuma posmā un tā realizācijā.2 Tāpēc kriminālajā procesā, pirms­tiesas un tiesas izmeklēšanā, liela nozīme (ja pat ne galvenā) tiek veltīta krimi­nālnodarīju­mos cietušajiem. Loģiski, ka, pētot nozieguma izdarīšanas mehānismu, ana­lizējot lēmuma pieņemšanas procesu par kriminālnodarījumu, būtiski izprast arī cietušā uzvedību un lomu.
Viens no pazīstamajiem klasisko krimināltiesību pamatlicējiem Jeremija Bertams (1748 — 1832) vēlējās penitenciārajā praksē ieviest materiālo kompensāciju nozie­gumu upuriem. Pozitīviskās tiesību skolas pārstāvis Rafaels Garofalo (1852 — 1934) kompensāciju nozie­gumu upuriem uzskatīja par iedzīvotāju sociālās aizsardzības līdzekli un nozieguma subjektu resocializācijas metodi. Kriminoloģe S. Fraī izvirzīja problēmu par noziedznieka un cietušā samierināšanu, kas līdz ar to atjaunotu un no­drošinātu kārtību sabiedrībā.
Jēdziens "viktimoloģija" ir cēlies no termina "viktima" (latīniski — upuris) un "lo­gos" (grieķu val. — jēdziens, mācība, doma), kas burtiski nozīmē — zinātne par upuri. Kriminoloģijā izmantoti vairāki viktimoloģijas jēdzieni. Tā, piemēram, krimi­nologs M. Volfgangs viktimoloģijas saturā ietver nozieguma upuru zinātnisku izpēti, kā arī viktimizācijas procesu, etioloģiju un tās sekas (t. i., cilvēka pārvēršanos par nozieguma upuri).…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties