Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:125699
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 25.01.2017.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Politika ir zinātne par to, kādā veidā sasniegt svētlaimi. Aristotelis nedod konkrētas atbildes, jo cilvēku sabiedrība ir konkrētā laikā un vietā esoša. Universālas ir tikai kopējās vadlīnijas. Svētlaime (galamērķis) pēc Aristoteļa nav tas, ko ikdienišķi saprot ar laimi – psiholoģiska sajūta. Aristotelim tas ir sociāls, nevis individuāls labums – tāds, kas piemīt visiem sabiedrības locekļiem vienlaikus.
Sociālā laime ir tikumība jeb ētika – tad, kad visi cilvēki dzīvo un rīkojas tikumīgi. Tas jānošķir no vēlmes laimi sajust – tā nebūs valstiski svarīga laime. Laime nav psiholoģiska sajūta, bet noteikta dzīves kvalitāte, kas saistīta ar sabiedriskiem labumiem. Priekšnoteikums tam, lai sasniegtu svētlaimi, ir valsts pastāvēšana.
Dzīvot laimīgi nozīmē dzīvot tikumīgi (vīrišķīgi, mēreni, dāsni, cēlsirdīgi u.tml.). Likumiem jābūt tikumīgiem. Jāievēro mērenība – vidusceļš starp galējībām:
*Mērenība tikumos: drosme (starp kauslīgumu un gļēvumu); dāsnums (starp izšķērdību un skopumu); lepnums (starp vīzdegunību un pazemošanos); pieticība (starp kaunīgumu un bezkaunību).
*Vidusceļš valstī: valda ķēniņš, nevis tirāns; dižciltīgie, nevis pašlabum meklētāji; tautas, nevis sliņķu pūlis.
Ja visi ievēro vidusceļu, tad jebkura valsts forma var kļūt par labu neatkarīgi no tā, vai valda visi vai viens. Svarīgākā ir valdīšanas forma, nevis tas, cik valda. Likumi tiek definēti tā, lai pašā jēdzienā jau būtu noteikta atbilstība vai nu taisnīgumam, vai nu tikumībai (tātad teorētiski nemaz nevarētu būt nepareizs likums). Likums – vispārīgs un abstrakts, vērsts uz vispārējo labumu, tam piemīt piespiedu raksturs (bet pamatā ir labprātīga pakļaušanās). Likumiem jābūt stabiliem (lai tie nevarētu bieži mainīties).

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −-0,30 €
Materiālu komplekts Nr. 1358817
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties