Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:313436
 
Vērtējums:
Publicēts: 14.11.2008.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Tirgū pastāv nepilnības, kā ekonomikas nevienmērīga attīstība, nepilnīga konkurence un monopolvara, resursu nepietiekama mobilitāte, ārējās ietekmes un nepietiekama pašu nepieciešamāko iedzīvotāju vajadzību apmierināsana. Tirgus pats nespēj nodrošināt savu efektīvu pastāvēšanu, tādēļ valsts iejaucas tirgus sistēmā.
Valsts mērķis ir sabiedrības interešu un vajadzību apmierināšana, un, lai to īstenotu, valsts veic šādas ekonomiskas funkcijas: nodrošina iedzīvotājus ar sabiedriski nozīmīgām precēm un pakalpojumiem, piemēram, veselības aprūpe, izglītība, drošība, pārvietošanās iespēja, ceļu uzturēšana, īsteno nodokļu politiku, kura sekmē sabiedrisko preču un pakalpojumu sniegšanu, veic ekonomiskās aktivitātes regulēšanu, konkurences veicināšanu, darba apstākļu pārraudzīšana, patērētāju aizsardzību un apkārtējās vides aizsardzību, rūpējas par sabiedrības vispārējo labklājību, lai katrs būtu nodrošināts vismaz ar minimālo iztiku.
G.Lībermanis vēl piemin,ka tirgus pats nevar izveidot un papildināt ekonomikas tiesiskos pamatus, ierobežot monopolus, uzturēt makroekonomisko stabilitāti un līdzsvaru, antiinflācijas un nodarbinātības pasākumus- tas jāveic valstij.
Valdība var ietekmēt tirgu arī nosakot cenas griestus, kas paredz preces vai pakalpojuma maksimālo cenu, tāpat arī cenas grīdu- minimālo samaksu par pakalpojumu vai preci.
V. Bikse un Campbell R.McConnell un Stanley L.Brue skaidro, ka sabiedriskās preces un pakalpojumi ir tādi produkti, kas ir paredzēti kopīgai patērēšanai, tie nekonkurē patēriņā ar citām precēm un pakalpojumiem, jo sabiedriskās preces var lietot vienlaicīgi liels skaits cilvēku, nesamazinot cits citam šīs peces patēriņa apjomu.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1122142
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties