Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
9,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:887256
 
Vērtējums:
Publicēts: 11.09.2020.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 13 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Priekštelpas sīpols (bulbus vestibuli)
Atbilst corpus spongiosum penis. Tam ir pakavveida forma. Tā vidusdaļa atrodas zem gļotādas starp clitor un ostium urethrae externum, bet gali virzīti uz mugurpusi un atrodas labia majora pudendi pamatnē. Bulbus vestibuli veido biezs venozs pinums, kas anastomozē ar klitora vēnām.

Kuteklis (clitoris)
Kuteklis pēc attīstības un uzbūves ir līdzīgs vīrieša dzimumloceklim. Tas ir daudz mazāks, un to veido divi corpora cavernosa clitoridis, kas sākas ar crura clitoridis no rāmusinferior ossis pubis. Abas kājiņas savienojas un veido kutekļa ķermeni (corpus clitoridis), kas beidzas ar kutekļa galviņu (glans clitoridis). Galviņas augšpusē ir preputium clitoridis, bet apakšpusē — frenulum clitoridis (sk.labia minora pudendi). No attīstības viedokļa glans clitoridis neatbilst glans penis, jo to neveido corpus spongiosum. Corpora cavernosa clitoridis ir trabekulas un kavernas.

Sievietes ārējo dzimumorgānu asinsapgāde: a. perinealis, a. bulbi vestibuli, a. profunda clitoridis, rami labiales posteriores, aa. pudendae externae. Venozās asinis attek pa tādām pašām vēnām uz v. iliaca interna, v. femoralis. Limfa attek uz nodi lymphatici inguinales superficiales. Inervācija: n. genitofemoralis, n. ilioinguinalis, n. pudendus, n. cutaneus femoris posterior.

Sievietes urīnizvadkanāls (Urethra feminina)
Sievietes urīnizvadkanālam ir 2,5—3,5 cm garas gandrīz taisnas caurulītes veids. Tas sākas no vesica urinaria ar ostium, urethrae internum, iziet cauri starpenei un atveras vagīnas priekštelpā ar ostium urethrae externum. Urīnizvadkanāla iekšējā sienas kārtā ir gļotāda, kas ir gareniski krokota. Ārējo sienas kārtu veido gludā muskulatūra, kam ir gareniskais un cirkulārais slānis. Cirkulārais muskuļu slānis veido ap ostium urethrae internum m. sphincter vesicae. Arī ap ostium urethrae externum veidojas sfinkters - m. sphincter urethrae, ko atšķirībā no iepriekšējā veido šķērssvītrotā muskulatūra. Urethra feminina atšķirībā no urethra masculina ir taisnāka, īsāka, ar lielāku lūmenu; tai ir tikai viena funkcija - izvadīt urīnu.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties