Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:364515
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 09.01.2013.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Lielas izmaiņas notika arī transporta jomā. 1769. — 1770. gados franču izgudrotājs Žozefs Konjū uzbūvēja trīsriteņu vilcēju artilērijas ieroču pārvadāšanai. Iesākumā gan neviens tā īsti nenovērtēja šo automobili, jo tas bija smags un prasīja daudz resursu. Tomēr ar laiku tas tika uzlabots. "Konjū ratiņus" uzskata netikai par automobīļa priekšteci, bet arī par tvaika lokomotīves pirmssākumiem, jo tie tika darbināti ar tvaika spēku. 1804. gadā angļu konstruktors Ričards Trevitiks izgudroja pirmo tvaika lokomotīvi. Čuguna sliedes gan nespēja ilgi izturēt 7 tonnas smago iekārtu, tāpēc regulāri tika veikti uzlabojumi. Dažus gadus vēlāk Džordžs Stīvensons izveidoja daudz labāku lokomotīvi. Pirmo dzelzceļu atklāja Anglijā 1825. gadā starp Dārlingtonu un Stoktonu. Ar tvaika lokomotīvju palīdzību nu varēja daudz vienkāršāk, ātrāk un ērtāk pārvadāt lielas kravas pa sauszemi. Rūpniecībai tas nāca tikai par labu.
Tvaika dzinēja izgudrošana būtiski atviegloja cilvēku ikdienu. Nu vairs nebija jāsatraucas par smagumu pārvadāšanu, atkārtotu darbību veikšanu rūpniecības jomā vai kā citādi. Cilvēki varēja ceļot uz arvien tālākām zemēm, tas vairs nesagādāja grūtības.
Ikdiena kļuva straujāka, parādījās jaunas vērtības. Nu vairs cilvēku prātus nenomāca tik ļoti smagais darbs. Viņi sāka apzināties skaistumu apkārt. Atplauka mākslas pasaule. Cilvēki labprāt apskatīja dažādus mākslas darbus, kā arī izrādes un citus priekšnesumus. Bija pienācis laiks, kad tas viss atkal tika novērtēts.
Interesanti, ka tajā laikā uzplaukums bija arī vēstures jomā. Tika pētīti agrāko laiku raksti par cilvēku dzīvi un ikdienu. Tika pētīti arī senie mākslas darbi, kas nu ieguva nozīmi.
Var teikt, ka tieši ar šo laika posmu, kad tika radīts tvaika dzinējs, uzsākas dizaina vēstures uzskaite.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1343961
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties