Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:166574
 
Vērtējums:
Publicēts: 22.11.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Trim­di­nie­ka An­šla­va Eg­lī­ša ro­māns „Lī­ga­vu med­nie­ki” ta­pis 1940. ga­dā ( 1943. — no­rā­dīts ci­tā grā­ma­tā ). Ro­mā­nā dar­bo­jas, es teik­tu, trīs brā­ļi, kaut gan pēc ra­du­rak­stiem jau­nek­ļi brā­ļi nav. Tie ir — Pā­vils Epalts, At­is Du­še­lis un Mār­tiņš Ķu­zens. Vi­si trīs kād­rei­zē­jie drau­gi, bi­ju­šie sko­las bied­ri, tie­kas ban­kas di­rek­to­ra Dā­vi­da Jo­na­tā­na Sur­ģe­nie­ka lie­la­jā, grez­na­jā dzī­vok­lī — tur va­ka­ros pul­cē­jas jaun­i un pār­ti­ku­ši ļau­dis. Šie trīs jau­nek­ļi nav se­viš­ķi pār­ti­ku­ši, drī­zāk na­ba­dzī­gi, tā­dēļ vi­ņu re­cep­te ir — pēc ie­spē­jas ātr­āk un iz­de­vī­gāk ap­pre­cē­ties, ap­ņemt ba­gā­tu lī­ga­vu — tad būs nau­da, būs mā­jas, smalks au­to un ci­ta grez­nī­ba. Bet kur pa­liek mī­les­tī­ba, jū­tas? Vi­ņi ta­ču ir med­nie­ki — sva­rī­gā­kais šķiet lau­pī­jums. At­is Du­še­lis ap­ņem par sie­vu ba­gā­tā Sur­ģe­nie­ka mei­tu Gri­zel­du , Mār­tiņš Ķu­zēns ap­prec tu­rī­gu sko­las bied­re­ni Kar­lī­nu. Epalts uz­dod jau­tā­ju­mu Ķu­zē­nam, bet kur ir mī­les­tī­ba, vai spē­si mū­žu no­dzī­vot bez mī­les­tī­bas? Ķu­zēns, grū­tā si­tu­āci­jā no­nā­cis, at­cērt: „Tu mul­di kā dru­dzī. Mī­les­tī­ba! Man cil­pa kak­lā, šim mī­les­tī­ba!” Sa­vu­kārt Epalts alkst un il­go­jas pēc īs­tas, pa­tie­sas mī­les­tī­bas, viņš sarkst un bā­lē, re­dzot sa­vu mī­ļo­to, rak­sta mī­les­tī­bas vēs­tu­les, un gan­da­rī­ju­mu vi­ņam sa­gā­dā viens mī­ļo­tās sie­vie­tes acu ska­tiens, smaids. Ga­tavs da­rīt jeb­ko, lai ie­gū­tu sev šo mī­ļo­to sie­vie­ti. Diem­žēl par šo skais­to un ap­bu­ro­šo sie­vie­ti cī­nās ne vien Epalts, bet vēl di­vi jau­nek­ļi. Skais­tā sie­vie­te — Ni­ko­lī­ne — iz­vē­las sa­vu at­tā­lu ra­di­nie­ku — Vis­val­di, sau­ktu arī par Prin­ci. Epalts jū­tas sa­kauts un ga­lī­gi no­gu­ris, tā­dēļ bēg uz ār­ze­mēm, bēg pats no se­vis, no at­mi­ņām, no Ni­ko­lī­nes.
Pā­vils Epalts —„vi­ņa gal­va at­gā­di­nā­ja rom­bu, kas no­likts uz smai­les. Lie­la, bet la­bi vei­do­ta mu­te ar drus­ku no­slī­dē­ju­šu apakš­lū­pu al­laž kai­ti­no­šā smī­nā at­klā­ja ne­lī­dze­nus zo­bus, starp tiem vie­nu zel­ta. Šis smaids un pa­lie­las, sār­tas ausis bi­ja viss, kas pa­li­ka at­mi­ņā no ci­tā­di ne­uz­krī­to­šās se­jas.” Saukts arī par Zel­tmu­ti, jo pra­ta la­bi un pār­lie­ci­no­ši ru­nāt. Strā­dā bib­li­otē­kā par pa­lī­gu. Ro­mā­na sā­ku­mā šķiet dros­mīgs, val­do­nīgs, mērķ­tie­cīgs, bez ma­zā­kās ro­man­ti­kas, bet ro­mā­na gai­tā at­klā­jas, ka pa­tie­sī­bā jau­nek­lis ilgst kvē­las un pa­tie­sas mī­les­tī­bas. Mī­ļo­to sie­vie­ti cen­šas ie­gūt, ap­lai­mo­jot to ar ro­man­tis­kām dze­jas rin­dām un vēs­tu­lēm. Ro­mā­na sā­ku­mā diez­gan skep­tis­ki iz­sa­kās par sie­vie­tēm: „Sie­vie­tes drau­dzī­ba ir kā pen­si­ja, ko iz­sniedz in­va­lī­dam.”…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1111499
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties