Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:658452
 
Vērtējums:
Publicēts: 28.07.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 4 vienības
Atsauces: Ir
Laikposms: 20. gs. (1900. - 1999. g.)
2000. - 2010. g.
Darba fragmentsAizvērt

1.1. Tiesu varas vēsturiskā attīstība
Līdz 1963. gadam tiesu vara Kipras Republikā (grieķu - Κυπριακή Δημοκρατία, Kypriakī́ Dīmokratía - [cipɾiaˈci ðimo̞kɾaˈtia], turku - Kıbrıs Cumhuriyeti, angļu - the Republic of Cyprus)1 piederēja Augstākajai Konstitucionālai tiesai (the Supreme Constitutional Court), Justīcijas Augstākai tiesai (the High Court of Justice) un zemāk stāvošām tiesām, kuri tika izveidoti uz likuma pamata.
Augstākā Konstitucionāla tiesa sastāvēja no „neitrālā” priekšsēdētāja, kas nepiederēja ne pie vienas nacionālas kopienas, viena kiprieša-grieķu tiesneša un viena kiprieša-turku tiesneša. Šīs tiesas kompetencē bija jautājumi par Konstitūcijas interpretēšanu; likumu, likumam pamatotu aktu, izpildvaras lēmumu atbilstības konstitūcijai pārbaude. Konstitūcijas 146. pants noteica, ka Augstākai Konstitucionālai tiesa ir tiesu uzraudzības funkcijas par valsts pārvaldes institūciju darbību un izdotajiem aktiem, pie tam Likumā „Par vēlēšanām” bija noteikts, ka Augstākā Konstitucionāla tiesa izskata arī strīdus, kas saistīti ar vēlēšanām.
Justīcijas Augsta tiesa sastāvēja no neitrāla priekšsēdētāja, diviem kipriešu-grieķu tiesnešiem un viena kiprieša-turku tiesneša, tai nebija augstākas apelācijas instances. Justīcijas Augstas tiesas kompetencē bija izskatīt sūdzības uz visiem valsts tiesu nolēmumiem, izņemot sūdzības par Augstākas Konstitucionālas tiesas nolēmumiem. Justīcijas Augstai tiesai bija ekskluzīva kompetence lietās par jūras kuģniecību, kā arī tā bija pirmās instances tiesa lietās par Republikas Prezidenta un Viceprezidenta apsūdzību valsts nodevībā, amorālā uzvedībā.
Pēc 1963. gadā notikušajām kopienu sadursmēm starp kipriešiem-grieķiem un kipriešiem-turkiem) abu augstākminēto tiesu funkcionēšana kļuva neiespējama, līdz ar to, lai nodrošinātu tiesu darbību, abas tiesas (01.1964.) tika apvienotas vienotā tiesu institūcijā – Augstākā tiesā, kura apvienoja abu līdzšinējo tiesu kompetenci.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1127114
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties