Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:911903
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 10.12.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Tēma: Aprakstiet galvenās tiesību nozares, identificējiet to pamatuzdevumus un galvenās funkcijas, argumentējiet, kāpēc un vai ir nepieciešams dalījums tiesību nozarēs.
Tiesību zinātnei jāsaskaras ar daudz un ļoti dažādiem gadījumiem. Katram notikumam ir jāatrod sava pieeja, un tiesību zinātnei jāspēj atrisināt un dot taisnīgu lēmumu katram no tiem. Katrs gadījums ir savā ziņā unikāls un neatkārtojams, tomēr tiem var atrast arī kādas kopīgas iezīmes. Tieši tāpēc tiesību sistēmā ir izveidots tiesību nozaru iedalījums, kas sagrupē tiesības pēc to kopīgajām iezīmēm. Tiesību nozares tiek definēta kā tiesību normu kopums, kas izveido patstāvīgu tiesību sistēmas daļu un regulē ar specifisku metodi kvalitatīvi vienveidīgu sabiedrisko attiecību jomu. Šādas vienveidīgas sabiedriskas attiecības, kas saistās pastāvīgā noteiktā grupā regulē tiesību institūts. Mūsdienu Latvijas tiesību sistēma pieder pie romāņu – ģermāņu jeb kontinentālās Eiropas tiesību saimes, kas nosaka to, ka Latvijai raksturīgs tiesību grupējums pa nozarēm, kā arī iedalījums publiskajās un privātajās tiesībās. Publiskās tiesības regulē attiecības starp valsti un privātpersonu, nosaka valsts uzbūvi un to tiesības un pienākumus. Privātās tiesības savukārt regulē tiesiskās attiecības starp privātpersonām, kuras rodas privātpersonu darbības rezultātā. Tomēr arī privātajās tiesībās nav iespējama pilnīga valsts izslēgšana. Sīkāk Latvijā tiesības tiek iedalītas piecās pamatnozarēs: konstitucionālajās, cilvēktiesībās, civiltiesībās, krimināltiesībās un administratīvajās tiesībās.
Konstitucionālās tiesības darbojas ar valstu vai citu politisku organizāciju pamatlikumiem. Konstitūcijas ir valdības karkass un nosaka, cik brīvi politiskie orgāni var ieviest jaunus likumus vai regulas. Konstitucionālās tiesības pēc definīcijas ir normu kopums, kas nosaka personas tiesiskā stāvokļa pamatus, pamatformas, kādā tauta īsteno savu varu visās valsts, saimnieciskās, kultūras un sabiedriski politiskās dzīves jomās, valsts iekārtas tiesiskos pamatus, valsts iestāžu sistēmu, to kompetenci un to darbības pamatprincipus. LR konstitucionālo tiesību avoti ir satversme un citi likumi (piemēram, LR pilsonības likums).…

Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties