Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:956315
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 24.11.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 2 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Teleoloģiskā iztulkošanas metode
Teleoloģiskā iztulkošana nozīmē iztulkošanu saskaņā ar normas saskatāmajiem nolūkiem un pamatprincipiem. Atsevišķa norma jāinterpretē tās iespējamās vārdu jēgas ietvaros un saskaņā ar nozīmju kontekstu likuma tādā nozīmē ,kas optimāli atbilst likuma regulējuma nolūkiem un šo nolūku svarīguma secībai. Pie tam iztulkotājam savā redzes lokā jāpatur nolūku kopums, kas atrodas normas pamatā.
Mērķi, ko likumdevējs ar likuma palīdzību mēģina realizēt, daudzos, ja arī ne visos gadījumos - ir tiesību objektīvie nolūki, piemēram, miera nodrošināšana un taisnīga strīdu atrisināšana.
Nozīme ir ne tikai tam, kādu tiesisku vai sociālpolitisku risinājumu likumdevējs paredz un kāda veidā grib pie kā nonākt, bet arī no tā, cik adekvāti un citiem atpazīt iespējami likumdevējam ir izdevies šo mērķi izteikt normas vai likuma tekstā.
Teleoloģiskās iztulkošanas procesā var liki izdalīti vairāki posmi (uzdevu¬mi). Pirmo bieži vien sauc par likumu gribas noskaidrošanu. Tomēr tas nebūtu īsti pareizi, jo griba var būt tikai subjektam. Precīzāk šo posmu būtu dēvēt par likuma (normu) juridiskā mērķa noskaidrošanu. Tas pamato¬jas uz atziņām, kas iegūtas no tiesību teksta gramatiskās, sistemātiskās un vēsturiskās izpētes. Šis mērķis pauž tiesību tekstā tieši saskatāmo juridiski izteikto mērķi. Par otru posmu var uzskatīt sociālā mērķu noteikšanu.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1318079
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties