Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
  • Terminu, nosaukumu skaidrojumi tiesību vēsturē līdz 15.gadsimtam

     

    Konspekts10 Tiesības

5,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:959427
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 22.08.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Apsūdzībai viduslaikos bija privāts raksturs un to nenorobežoja no civilprasības. Tiesas priekšā bija jāstājas cietušajam un pašam jāceļ savi apvainojumi apsūdzētajam. Tiesāšanas kārtība pamatojās uz principu – kur nav sūdzētāja, tur nav tiesneša. Šādu tiesas procesu sauc par akuzācijas, t.i., apvainošanas procesu. Tādejādi, ja kāds noklusēja pāri nodarījumu, valsts pret to izturējās vienaldzīgi.

ALODS
Privāts, brīvi mantojams īpašums viduslaikos (pretstats lēnim). Latvijā XIII-XIV gs. Alods apzīmēja muižu kā saimn. vienību, kas nav pakļauta valdn. virsīpašuma tiesībām. Lēņa muižu turētāji centās panākt šo muižu pārvēršanu par alodu (alodifikācija). Kurzemes hercogistē muižnieki daļēji to panāca 1570. gadā, bet pilnīgi 1776. gadā. Latgalē – 1768.gadā. Vidzemē 1783. gadā.

DRELLIS
(lejas vācu- drelle) – vergi. Uzskatīja par lietām. Verdzības cēloņi – parādos krišana, smags sods, karagūsts. No XV gs. otrā ceturkšņa Livonijas verdzības paliekas sāka ierobežot. Tā, piemēram, Valkas landtāgs 1424. g. 25. okt. Nolēma, ka „turpmāk neviena kristīgā dreļļa verdzība nevar ilgt vairāk par 10 gadiem”. Drellim tika dota iespēja arī izpirkties.

FEODS
Zemes īpašums R-Eiropā XI-XV gs., ko senjors piešķīra savam vasalim lietošanā par militāru vai administratīvu dienestu. No feoda cēlies „feodālisms” kā valsts un saimnieciskās iekārtas jēdziens, kur valdniekam kā augstākajam senjoram pieder ne tikai valsts vara, bet viņš bija arī zemes īpašnieks. Sakarā ar feoda dalīšanu mantiniekiem, preču naudas attīstību un algotņu karaspēka ievešanu XVI gs. feods zaudēja nozīmi (sk. lēnis).

FOGTI
Augstas ordeņa amatpersonas, reizēm viņi pārvaldīja pat īpašus novadus – fogtejas. XVI gs. Livonijas ordeņa valstī bija 11 fogtejas. Fogta amats nav Ordeņa statūtos minēts, tas izveidojās paražu ceļā. Fogta galvenā funkcija Liv. ord. – tiesas spriešana. Dažos novados (Kuldīgā, Cēsīs u.c.) fogts valdīja kopā ar komturu, tomēr to funkcijas nesakrita.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −6,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1191945
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties