Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:580440
 
Vērtējums:
Publicēts: 08.03.2017.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Pamatskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

• Ausekļa un Pumpura dzeja.
Nepašaubāmi abu šo brīnišķīgo autoru konkrētajā laikā rakstītā dzeja ietver līdzības, kas balstītas uz tautiskā romantisma principiem par gaišo un nenovērtēto tautas iespējamo brīvību un nākotni. Autori izmantojuši pagātnes ideālu kā pamatu nākotnei, kā cerības ieviesēju un pamatu cīnīties. Gan Auseklis, gan Pumpurs savos darbos nevienā brīdī nenosauc ļauno spēku tā īstajos vārdos, bieži pieminētas atsauces uz dieviem, kā arī likts būtisks uzsvars uz tautas un patriotisma nozīmi.
Ja A. Pumpurs savos daiļdarbos ir izmantojis daudz folkloras un mitoloģijas tēlus, tad Auseklis to ir darījis cieši retāk, kā arī Pumpurs savā dzejā biežāk ievij dabas motīvus. Līdzīgi ir ar tautasdziesmu iezīmēm dzejā, taču, subjektīvi vērtējot, Ausekļa dzeju lasīt ir mazliet vieglāk, bet iedziļinoties Pumpura dzejā, tā, šķiet, ietver sevī daudz vairāk aspektus.
Tautiskā romantisma nozīme latviešu kultūras vēsturē.
Tautiskā romantisma un šī virziena pārstāvju ieguldījums latviešu kultūras vēsturē ir neatsverams. Tieši viņi bija tie, kuri piesaistīja arvien vairāk latviešus “pieslēgties” un noticēt šai idejai. Tam sāka sekot gan rakstnieki, gan gleznotāji, gan mūziķi, kā rezultātā tapa spilgts tautas mīlestības atspoguļojums. Tika godāta, iemūžināta un cienīta vēsture. Tika saglabātas liecības par kādreizējo dzīvi, mūsu tēviem un mātēm. Kā var iedomāties stipru tautu bez pagātnes un kurš gan cits šo pagātni glabās un cienīs, ja ne mēs paši – latvieši? Smacētie un apspiestie latvieši atkal guva pašapziņu un vienojās kopīgā veselumā, ieguva spēku un pārliecību, kas kalpoja kā stūrakmens tālākai tautas attīstībai. Šī enerģija un mīlestība pret mūsu saknēm bija tik liela, ka tagad, pēc vairāk kā 100 gadiem varam priecāties, ka mēs latvieši varam dzīvot savā valstī – savā Latvijā.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1359670
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties