Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:871975
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 10.05.2013.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 6 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

3.) Rindkopa ceļvedim
Cēsu Svētā Jāņa baznīca ir viena no vecākajām gotiskajām mūra baznīcām Latvijā, kā arī lielākā viduslaiku bazilika ārpus Rīgas. Baznīca tika celta 13. gadsimta beigās. Baznīca ir 65 metrus gara un 32 metrus plata trīsjomu bazilika, ko rietumu galā ievada masīvais 65 metrus augstais zvanu tornis ar 15 metru augstu gotisku smaili. Baznīca ir paredzēta 1000 sēdvietām. Baznīca ir piedzīvojusi plašu vēstures gaitu. Norisinājušies vairāki ugunsgrēki, apglabāti vairāki ordeņa mestri, kalpojusi par zirga stalli. Baznīcā ir saglabājušies līdz mūsdienām virkne interesantu vēstures un mākslas pieminekļu. Baznīcā saglabājušies ap 30 memoriālās mākslas pieminekļu. Viens no memoriālās mākslas veidiem ir kapakmeņi. Mūsdienās baznīcā notiek pasaulē pazīstamu koru un ērģeļmūzikas koncerti. Baznīca kļuvusi par Starptautiskā jauno ērģelnieku festivāla mājvietu. Dievnamu ir iecienījuši arī gleznotāji, šeit notiek dažādas mākslas izstādes. Dienvidu puses rietumu kontrforsā pie torņa, pa labi no ieejas durvīm, redzams saules pulkstenis ar gada skaitli 1744.

4.) Izmantošana tūrismā
Mūsdienās baznīcā notiek pasaulē pazīstamu koru un ērģeļmūzikas koncerti. Baznīca kļuvusi par Starptautiskā jauno ērģelnieku festivāla mājvietu. Dievnamu ir iecienījuši arī gleznotāji, šeit notiek dažādas mākslas izstādes. Apmeklētājiem ir pieejams uzkāpt baznīcas tornī, no kurienes paveras skats uz Cēsīm. Baznīcā apskatāmi 31 valsts nozīmes pieminekļi – altāris, altārglezna, kroņlukturis, kapa plāksne, vitrāžas, kancele, ērģeles un citi. No 2008. gada baznīcā apmeklētājiem tiek piedāvāta ekskursija gida pavadībā un ērģeļmūzikas koncerts (Cēsu tūrisma informācijas centrs 2010, ER).

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties